Gazdaság

Görög válság: Merkel nem bízik a megállapodásban

Ketyeg az óra, éjfélkor kifut a nemzetközi hitelprogram. A németek továbbra is nyitottak a tárgyalásra.

Angela Merkel nem bízik abban, hogy az utolsó pillanatban létrejöhet a megállapodás Görögország és a nemzetközi hitelezők között – tudósít az MTI. A német kancellár kijelentette: nem tud arról, hogy az Európai Bizottság elnöke új ajánlatot tett volna Görögországnak. „Ma éjjel, közép-európai idő szerint kifut a program” – mondta Merkel a nemzetközi hitelprogramról. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tárgyalások előtt továbbra is nyitva áll az ajtó, éjfél után is.

Brüsszeli tájékoztatás szerint Jean-Claude Juncker arra kérte Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt hétfőn éjjel telefonos beszélgetésükben, hogy fogadja el a nemzetközi hitelezők utolsó, múlt hétvégén előterjesztett tervét és buzdítsa arra a választókat, hogy szavazzanak igennel a vasárnapra kiírt népszavazáson. Cserébe felajánlotta, hogy keddre összehívja az euróövezeti pénzügyminisztereket és jóváhagyatja velük az egyezséget és a nemzetközi mentőcsomag hatályának meghosszabbítását. Az ajánlat azt is tartalmazza, hogy októberben tárgyalásokat kezdenek a görög adósság átütemezéséről, emellett Athén 35 milliárd euró segélyt kap befektetési és munkahelyteremtési célra.

Egy neve elhallgatását kérő német kormányzati tisztviselő ugyanakkor kijelentette: Németország álláspontja szerint már túl késő van ahhoz, hogy fontolóra vegyék a hitelprogram meghosszabbítását.

Görög kormányzati források szerint Juncker ajánlatát Ciprasz nem fogadja el. A görög kormányfő hétfőn késő este tévényilatkozatában kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha a görögök többsége igennel szavaz a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról kiírt népszavazáson és ismét felszólította a választókat a hitelezők reformjavaslatainak elutasítására.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter eközben megerősítette, hogy nem törlesztik a Nemzetközi Valutaalapnak a június 30-án esedékes 1,6 milliárd eurós részletet. Ugyanakkor közölte: a görög kormány még mindig reménykedik abban, hogy az utolsó pillanatban megállapodásra jutnak a nemzetközi hitelezőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik