Gazdaság

Még egy szalmaszálat talált a görög kormány

Görögország a tárgyalóasztal mellett maradt, és továbbra is megpróbál egy életképes megoldást találni arra, hogy az euróövezet tagja maradjon – üzente a görög kormány.

Az athéni elképzelések szerint két évig az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus finanszírozná a dél-európai országot, és ezzel párhuzamosan átütemeznék a görög adósság törlesztését – jelentette be a görög miniszterelnöki hivatal. A Görögországot támogató nemzetközi hitelprogram hatálya kedden éjfélkor lejár. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfő éjjel tette meg utolsó javaslatát, amelyre azonban hivatalos válasz nem érkezett Athénból.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kérelmét még kedden este hétkor megvitatja az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete – telekonferencia formájában. Angela Merkel német kancellár kijelentette: a vasárnapi görög népszavazás előtt nem akar tárgyalni az új athéni javaslatról, amit egyébként még nem ismer.

Eközben megkezdték a szavazócédulák nyomtatását a vasárnapi népszavazásra, a hatóságoknak kevesebb mint egy hét áll rendelkezésükre, hogy megszervezzék a referendumot. Az athéni belügyminisztérium ismertette a kérdést is, amit a népszavazáson feltesznek majd. “El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?”

A szavazócédulán ezt követően kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. Az első a Reformok a folyamatban lévő programok lezárására és azon túl címet viseli, a másodiknak Az adósságok fenntarthatóságának előzetes elemzése a címe. A szavazóknak “Nem” és “Igen” között kell választaniuk. A két lehetőség közül a “Nem” válasz szerepel az első helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik