Gazdaság

A Századvég dinamikus növekedést jósol a magyar gazdaságnak

növekedés (Array)
növekedés (Array)

Úgy számítanak, hogy a tavalyihoz hasonló erős évet zárhatunk. Ennek alapja szerintük az, hogy szemben a növekedés lassulását váró általános vélekedéssel a magyar gazdaság teljesítménye az idei év első negyedévében fokozódott.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a legfrissebb „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés” kiadványában a 2015. évre is a tavalyihoz hasonló mértékű, dinamikus gazdasági növekedést vetít előre. Ennek alapja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idei év első negyedévében fokozódott, szemben a növekedés lassulását váró általános vélekedéssel – jelentik ki elemzésükben.

Mindenhol jó számokat látnak

A 3,5 százalékra gyorsuló éves növekedési ütem továbbra is az Európai Unió élmezőnyébe helyezi hazánkat. Az első háromhavi növekedést két év után ismételten a külkereskedelmi forgalom élénkülése vezérelte, ami önmagában 3 százalékponttal járult hozzá a GDP-bővüléshez.

Azt is megjegyzik azonban, hogy a belföldi felhasználás csupán 0,6 százalékpontot magyaráz a teljes gazdasági növekedésből. Ilyen nagy különbségre a gazdaság belső és külső teljesítménye között a legutóbbi recesszió idején volt példa.

A mérsékelt belföldi teljesítmény fő oka szerintük a beruházás és a közösségi fogyasztás visszaesése. De rögötn hozzáteszik, hogy ebben meghatározó szerepe volt az előző év azonos időszakában kiemelkedő beruházási aktivitásnak. A termelési oldalon kiegyensúlyozottnak ltják a növekedést: két kivétellel az összes nemzetgazdasági ágban növekedett a bruttó hozzáadott érték.

Előre tekintve

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság 2015-ben is megközelítheti az előző évi kiemelkedő gazdasági teljesítményét, amit jövőre egy mérsékeltebb év követhet. A belső és külső tényezők a teljes előrejelzési horizonton pozitívan járulnak hozzá a GDP-növekedéshez, melyet a fogyasztás és a nettó export közel azonos arányban vezérelhet. A kivitel növekedése 2015–2016-ban felülmúlja az importét, köszönhetően a legfőbb exportpartnereink élénkülő keresletének.

A fogyasztás dinamikus növekedését a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése biztosítja, melyet piaci és gazdaságpolitikai intézkedések egyaránt segítenek. Utóbbiak közé tartozik a különböző életpályamodellek folytatása és bevezetése, a Start munkaprogram bővítése, a családi adókedvezmény fokozatos emelése, a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése, továbbá a banki elszámolás és forintosítás.

Mindezek mellett idén az alacsony inflációs környezet, jövőre a negatív reálkamat emeli a háztartások fogyasztási hajlandóságát, melyet a munkaerő-piaci folyamatok javulása is hajt. A foglalkoztatottság tartós emelkedése miatt a munkanélküliségi ráta 2016 végére 6 százalék alá csökken az előrejelzés szerint. A beruházások jelentősen mérséklődő növekedését idén a magas bázis magyarázza, jövőre a korábbi uniós tervezési időszak lezárása miatt a beruházások visszaesésére számítanak. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés 2015-ben elérheti a 3,4 százalékot, míg jövőre a 2,7 százalékot.

Az éves infláció 2015-ben még elmarad a maginflációtól, de jövőre már megközelíti azt. Ez a folyamat idén a közműdíjcsökkentések és az alacsonyabb olajárak egyedi sokkhatását tükrözi. A pénzromlási ütem fokozatos erősödést követően 2016 végére már megközelítheti az inflációs célsáv közepét. Ennek oka az emelkedő maginfláció mellett a költségsokkok bázisba kerülése és a maginfláción kívüli tételek (olaj és feldolgozatlan élelmiszer) áremelkedése. A globális és a hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony várakozások, a gazdaság ciklikus pozíciója és hazánk kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Az MNB inflációs célkövetési rendszerének rugalmasabbá tétele szintén ezt erősíti. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint az MNB az elkövetkező hónapokban több lépésben, akár 1,3 százalékra is csökkentheti az irányadó rátát.

A gazdasági növekedés pályája szerintük nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét, és bár a GDP-arányos mutató 2015-ben tetőzhet, továbbra is magas szinten marad. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által számszerűsített idei évi költségvetési kockázatok mérlege enyhén pozitív, vagyis a költségvetési törvényben előirányzott 2,4 százalékos GDP-arányos deficitcél biztonsággal teljesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik