Gazdaság

Buda-Cash-ügy: állami segítséget kaphat a Honvéd Egészségpénztár

Buda-Cash (Array)
Buda-Cash (Array)

1,8 milliárd forinttal támogatná meg a honvédelmi bizottság a brókerbotrány miatt vesztességet szenvedett, szorult helyzetbe került szolgáltatót.

A honvédelmi bizottság viszont 1,8 milliárd forinttal javasolta csökkenteni a kormányzati tartalékokat, hogy a pénzt az indoklás szerint „a Buda-Cash botrány miatt vesztességet szenvedett, szorult helyzetbe került Honvéd Egészségpénztár” támogatására fordítsák – figyelt fel a költségvetést módosító indítványra a vg.hu. 

A mintegy 23 ezer taggal rendelkező pénztár 2,5 milliárdos vagyonából ugyanis éppen 1,8 milliárd forintot tartott a Buda-Cash tulajdonosaihoz köthető BRD Banknál. Ez az a pénzintézet, amely fizetésképtelenné vált, és amelyet a gyanú szerint a brókercég megkárosított. Az 1,8 milliárd forintos kárhoz képest viszont az OBA csak 30 millió forintig térít,. És hogy a felszámolás végére marad-e pénz, amiből kártalanítsák a pénztárat, az erősen kérdéses. A brókerbotrányban (igaz, jóval kisebb összeggel), de érintett a ProV1ta pénztár is, emlékeztet a lap. Azonban az érdekükben nem születet kártalanítási indítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik