Pénzügy

Brókerbotrány: alkoholproblémáira hivatkozhat a volt Buda-Cash-vezető

Buda-Cash(430x286).jpg (Array)
Buda-Cash(430x286).jpg (Array)

A Buda-Cash bankjának felszámolóbiztosa továbbra is követeli a törlesztőrészleteket a károsultaktól, noha épp a bank jelölte ki a fedezet elhelyezésére a bedőlt brókercéget.

Továbbra sem tudják a Buda-Cash-ügy károsultjai, hogy megvannak-e értékpapírjaik és mikor kaphatnák vissza azokat. Az egyik legismertebb hazai tőkepiaci magánbefektető nehéz helyzetéről írt a Figyelő: ők „kényszerűen” kerültek kapcsolatba a bedőlt brókercéggel. Értékpapír-vásárlásaik finanszírozására ugyanis a Buda-Cash bankcsoportjától, a DRB-től is vettek fel hitelt, az intézet pedig azt kérte: a hitel fedezetét jelentő kötvényeket a brókercégnél helyezzék letétbe. A cégcsoport bedőlése óta nem tudják, mi van a 372 millió forintnyi letétjükkel, csalás és sikkasztás miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

A csavar a történetben az, hogy bár a DRB jelölte ki a fedezet elhelyezésére anyacégét, a Buda-Casht, a bank felszámolóbiztosa pedig továbbra is kéri a hitel esedékes törlesztőit, és még azt is jelezte, hogy fenntartja a jogot arra, hogy pótfedezetet kérjen.

Pikáns részlet, hogy Pintér Zoltán és Pál Gyula, a Buda-Cash korábbi vezérigazgatója, illetve tisztségviselője nincs előzetesben. Pintér egészségi állapota miatt maradhatott otthon, a Figyelő úgy tudja, cukorbeteg és májproblémái vannak. Az eljárásban Pintér arra hivatkozhatott, hogy alkoholbetegsége miatt azt sem tudta, mi folyik a cégnél. Ez egy közlekedési balesetnél súlyosbító körülmény lehetne, de könnyen lehet, hogy Pintérnél enyhítésként fogják figyelembe venni, mert nem bűncselekmény, ha valaki alkoholos befolyásoltság alatt igazgatósági tag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik