Pénzügy

Strasbourgig mennek a Hungária károsultjai

Hungaria-Ertekpapir(210x140).jpg (Array)
Hungaria-Ertekpapir(210x140).jpg (Array)

Csalódottan indulatos nyílt levelet írtak a Hungária Értékpapír Zrt. károsultjai, amiért kihagyták őket a kártalanításból. Ha kell az európai bírósághoz fordulnak.

“Bár a Hungária-csoport kötvényei, azok tulajdonságai, a kibocsátók valódi szándéka, hogy ellopják a pénzünket, tökéletesen ugyanaz, mint a Quaestor-kötvények esetében, minket mégis cserbenhagynak!!!” – kezdődik a Hungária károsultak nyílt levele, amit lapunkhoz juttattak el pénteken.

A levél megállapítja: a károsultak a befektetési kockázattal tisztában voltak, de szerintük az nem a befektetés kockázata, hogy ellopják a pénzüket.

A BEVA és az MNB is felelős

A károsultak szerint a BEVA becsapta őket, hiszen megkereséseikre heteken keresztül “hol érzéketlenségükből és felkészületlenségükből adódóan” bizonytalanságban tartották őket. Máskor meg azt mondták nekik, hogy a Hungária-csoport kötvényei után kártalanítani fognak. Végül az egészből az lett, hogy a BEVA május 12-i állásfoglalása szerint semmi sem jár a hungáriásoknak.

A károsultak úgy érzik, hogy a Magyar Nemzeti Bank is becsapta őket, mert miközben az “igazságos és kemény hatóság szerepében tetszelegnek”, mindezt szelektíven teszik, hiszen a Hungária-kötvények esetében fel sem emelték a szavukat. Szerintük a mindenkori pénzügyi felügyelet felelőssége is megállapítható, hiszen “éveken, évtizedeken keresztül a szemük előtt folyhattak azok a világraszóló csalások, amelyek a bukott brókercégeknél folytak”.

A politikusok diszkriminatív törvényt hoztak

A károsultak kiosztják a politikusokat is. Úgy vélik, a Parlament “nyilvánvalóan diszkriminatív törvényt fogadott el” a Quaestor-károsultak megsegítésére. Ezzel sérült az alkotmányosság, az igazságosság, a jogállami jogbiztonság, valamint az egyenlő elbírálás elve.

A levél szerint a diszkriminatív állapot felszámolására van szükség, amely “a jogállamiságba, az alapvető alkotmányos jogokba, valamint a demokratikus elvekbe és intézményekbe vetett hitet is megerősítené, amely manapság szükségszerű”.

Bár a károsultak szerint ez az ügy már nem csak róluk szól, az igazságuknak érvényt fognak szerezni, “akár Budapesten, akár tüntetéssel, akár Strasbourgban, vagy Brüsszelben” – írják.

A Hungária-ügyről bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik