Demjan-Sandor(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Demján a zsebébe nyúl: elkezdi az Arcadom kishitelezőinek kártalanítását

120 alvállalkozó követelésének kiegyenlítéséhez Demján Sándor magánvagyonából indítja el a kishitelezői kártalanítási programot. Az első húsz vállalkozó szerdán megkapja a kártalanítás menetéről szóló tájékoztató levelet.

Elkezdődik a január óta felszámolás alatt álló Arcadom Zrt. építőipari vállalat kishitelezőinek kártalanítása. A felszámolóbiztos által visszaigazolt és érvényesíthető hitelezői igény 10,3 milliárd forintot tesz ki, amelyből a mintegy 120 kishitelező követelése 340 millió forint – jelentette be Boródi Ferenc tulajdonosi megbízott, az Euroinvest Zrt. vagyonkezelője sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Kicsi és nagyobb követelések

Ismertetése szerint a hitelezői követelésből a legnagyobb csoportot a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó társaságok adják, összesen mintegy 6,36 milliárd forint követelésállománnyal, ezen felül az Arcadom leányvállalatának az anyacéggel szembeni követelése 0,55 milliárd forint. A független hitelezők közül a finanszírozó Raiffeisen Banké biztosított hitelezői kategóriában 3 milliárd forint a visszaigazolt követelés.

A kis- és középvállalati (kkv) hitelezők felszámolásban visszaigazolt követelése mintegy 340 millió forintot tesz ki. A kkv-k követelése az Arcadommal szemben nem éri el a teljes követelésállomány 5 százalékát – mondta.

Demján megígérte

Ez a 340 millió forint mintegy 120 alvállalkozó követelése, amelyre Demján Sándor magánvagyonából indítja el a kishitelezői kártalanítási programot, az első húsz vállalkozó szerdán megkapja a kártalanítás menetéről szóló tájékoztató levelet – tette hozzá.

A kishitelezői kártalanítási programot a Sigma Faktoring Zrt. bonyolítja, az ügyfélszolgálat kész a feladat maradéktalan ellátására – mondta Pongrác László, a követeléskezelő Sigma Faktoring Zrt. vezérigazgatója. A program alapján a tőkekövetelés 70 százalékán készpénzért megvásárolják a visszaigazolt követelést, a hitelezők a Sigma Faktoring Zrt.-vel kötnek szerződést, a kifizetés a szerződéskötést követő 30 napon belül megtörténik – közölte Boródi Ferenc. A kártalanítás akár már 2015 harmadik negyedévére lezárulhat.

A kisvállalkozók szerint példaértékű

Szabó Bálint, a károsult alvállalkozók képviselője arról számolt be, hogy 2012 tavaszától kezdve az országban 6 helyszínen, Szegedtől-Debrecenig demonstrációkat tartottak a cég ellen.

Az alvállalkozók közül negyven követelését akkor Demján Sándor saját vagyonából kifizette, mintegy félmilliárd forint értékben. A vállalkozók két hónapja megállapodtak Demján Sándorral abban, hogy elkezdődik a kártalanításuk, ezt kedden megerősítették, ami így 1,5 hónapon belül megvalósulhat. A húsz vállalkozó pár napon belül megkapja a mintegy 50 millió forint követelését, a többiek pedig a dokumentumok függvényében folyamatosan. Példaértékűnek nevezte az eljárást, mert ilyenre korábban nem volt példa felszámolás során.

A Fővárosi Bíróság idén január 16-án rendelte el az Arcadom Zrt. felszámolását. Az építőipari cég felszámolását a piaci körülmények alakulása, a válság után leálló magasépítési beruházások, az ezt követően bevezetett pláza-stop törvény és különböző elszámolási viták idézték elő – közölte a cég.

Ajánlott videó