Gazdaság
mvm(430x286).jpg (Array)

Csúcson az MVM árbevétele

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 05. 27. 14:36

Fennállása óta a legnagyobb árbevételét érte el az állami tulajdonú társaságcsoport. Osztalékot nem vesznek ki. 

Korábban a témában:

Fennállása óta legnagyobb árbevételét, 1195 milliárd forintot ért el az MVM-csoport 2014-ben, 273 milliárd forinttal többet az előző évinél – tájékoztatott az energetikai csoport szerdán.

Közleményük szerint a cégcsoport 103 milliárd forintos adó, kamat- és értékcsökkenés leírása előtti (EBITDA) eredményt ért el, amely csaknem megegyezik az előző évivel (106 milliárd forint), illetve 6,5 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárt 2014-ben. Mérlegfőösszege 1494 milliárd forint volt, amely 69 milliárd forinttal több, mint 2013-ban.

Osztalék nem lesz

A csoport az elmúlt évben összesen 102,4 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe. Ez az összeg nagyrészt a kifizetett adókból, hatósági engedélyezési díjakból, illetve a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba történt befizetésből tevődik össze. Tavalyi közlésük szerint 2013-ban a cég különböző adónemekben több mint 145 milliárd forinttal járult hozzá az államháztartáshoz.

A közgyűlés döntése alapján az MVM 2014-re osztalékot nem fizet.

A tájékoztatás szerint a csoport szerdai közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták a társaságcsoport 2014. évi beszámolóját, illetve a 2015-ös év üzletpolitikai célkitűzéseit.

Az állami vállalat ezt tűzte ki célul

Közölték: a csoport sikeres, regionális szinten is meghatározó energetikai vállalatcsoport. Stabil működésével évek óta mindent megtesz azért, hogy folyamatosan a lehető legkedvezőbb áron termeljen, illetve értékesítsen villamos energiát és földgázt, ezzel szavatolja Magyarország, valamint a régió energiabiztonságát és a megfizethető energiaárakat – hangsúlyozták a közleményben.

A társaságcsoport az alacsony energiaárak garantálásával nagyban hozzájárul a hazai lakosság rezsiköltségeinek csökkentéséhez – közölték.

A csoport 2014-ben megerősítette villamosenergia- és gázkereskedelmi szerepvállalását, továbbra is meghatározó szereplője a hazai energiatermelésnek és átvitelnek, a nemzeti energiastratégiával összhangban folyamatosan erősíti Magyarország és a régió ellátásbiztonságát – írták.

A csoport tevékenységét a hatékonyság és átláthatóság jegyében végzi, amelyet nemzetközi könyvvizsgáló is hitelesít. A rábízott nemzeti vagyonelemeket különös gondossággal kezeli, gazdasági súlyának megfelelően pedig szerepet vállal az össztársadalmi célok megvalósításában – áll a közleményben.

A csoport 2015-ben is küldetésének tekinti az energiapolitikai célok megvalósítását a hosszú távú energiastratégiával összhangban, illetve az értékteremtő, fenntartható növekedést és a működési hatékonyság növelését – tették hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.