Gazdaság

Csodát tett az ekáer

kamion(960x640).jpg (kamion, határ)
kamion(960x640).jpg (kamion, határ)

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal elnöke azt mondja, láthatóvá tette a láthatatlanokat a közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer

Decemberben

Az elmúlt időszakban bevezetett új ellenőrzési módoknak köszönhetően nagyobb lehetőség van annak megakadályozására, hogy az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető tétel a fogyasztók elé kerüljön – mondta a Napi Gazdaságnak adott, csütörtökön megjelent interjújában Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke. Vagyis úgy tűnik, az ő szempontjukból mindenképpen csodafegyverről van szó. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes felmérések szerint a magyarországi feketekereskedelem mintegy 80 százaléka az élelmiszeriparhoz kapcsolódik. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) a kockázatos termékek nagy részét az élelmiszerek teszik ki, amelyek szállítása és értékesítése így az ellenőrző hatóságok figyelmének előterébe kerül – tette hozzá.

Ennyi jogsértést találtak

Beszámolt arról is, hogy a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági szakemberei 2015 első három hónapjában összesen 16 530 ellenőrzést végeztek országszerte az élelmiszer- és takarmány-előállító és -forgalmazó létesítményekben. Az ellenőrzések alkalmával talált hibák, hiányosságok és jogszabálysértések miatt 393 alkalommal figyelmeztette az érintetteket a hatóság, 911 esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen több mint 268 millió forint értékben. Ezen felül 16 esetben összesen 5,7 millió forint minőségvédelmi bírságot vetettek ki. Az ellenőrzések eredményeként 72 alkalommal korlátozta a hatóság valamely létesítmény tevékenységét.

A vizsgált 47 692 élelmiszer- és takarmánytétel közül 2407 tételt kellett kivonni a forgalomból összesen több mint 654 tonna mennyiségben – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik