Gazdaság

2018-ra ígérik a teljes foglalkoztatottságot

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)

Pörgős gazdaság képét festi fel a kormány a Brüsszelnek frissiben benyújtott 2015-2018-as konvergenciaprogramban. A közfoglalkoztatás is pörögni fog.

Az Európai Uniónak e héten megküldött 2015-2018-as konvergenciaprogramban a kormány jócskán javított az ez évre szóló növekedési előrejelzésen. Bíznak ugyanis abban, hogy a belső fogyasztás nőni fog a béremelések és a foglalkoztatás növekedése miatt. Másrészt a kabinet számol az uniós környezet javulásával és a beruházások élénkülésével is – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap este. De nézzük, mit is tartalmaz a 74 oldalas program nagy vonalakban.

GDP, infláció

Az NGM a konvergenciaprogramban az idei GDP-előrejelzését 2,5 százalékról jelentősen, 3,1 százalékra módosította. A Brüsszelnek benyújtott tervezet szerint az idei nullaszázalékos infláció után jövőre 1,6 százalékos, 2017-ben 2,5 százalékos, 2018-ban 3 százalékos pénzromlás várható.

A dokumentum szerint a stabilitást erősíti, hogy a költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt alakult az elmúlt években, és a jövőben is folyamatosan tovább csökken.

Fontos eredménynek tartják továbbá, hogy a fegyelmezett költségvetési politika következtében 2013 nyarán megszűnt az uniós csatlakozás óta tartó túlzotthiány-eljárás az országgal szemben.

Hiány

Hangsúlyozzák, hogy tavaly a GDP-arányos államháztartási hiány 2,6 százalék volt, kedvezőbb a 2,9 százalékos hiánycélnál. A 2015-re kitűzött 2,4 százalékos hiánycél teljesítését biztosítja szerintük, hogy a korábban vártnál kedvezőbben alakulnak a növekedési kilátások. 2016-2018 között rendre 2,0 százalékos, 1,7 százalékos és 1,6 százalékos hiánycélt határozott meg a kormány.

A frissített program szerint a csökkenő hiány mellett az erősödő gazdasági növekedés is érzékelhetően hozzájárul a GDP-arányos államadósság további mérséklődéséhez, így a program előrejelzése alapján 2018-ban az adósságráta 70 százalék alá csökken. Jövőre a bruttó adósságráta a GDP-hez mérten az ez évre várt 74,9 százalékról 73,9 százalékra, 2017-ben 71,3 százalékra esik, 2018-ban már csupán 68,9 százalék lesz.

Forint

A tervezet az erősödő gazdasághoz erősödő forintot társít. Ezek szerint az idén átlagban 304,7 forintos euróárfolyammal számolhatunk, a következő években pedig egy forinttal erősebbel, vagyis 303,7 forintossal. Ami nem éppen kedvez az exportra termelő vállalatoknak. Segíthet viszont abban, hogy sikerüljön még jobban lefaragni az államadósságot. 

Államadósság

A kormány továbbra is fontosnak tartja az államadósság szerkezetének átalakítását. A külső kitettséget egyrészt azzal igyekeznek mérsékelni, hogy a belföldi szereplőket mindjobban bevonják az adósságfinanszírozásba, illetve hogy szélesítik a befektetői bázist. Ezen kívül a kabinet törekszik az adósság devizaarányának további mérséklésére is. Az államadósság árfolyamkockázatának csökkentésével ugyanis csökken az ország sérülékenysége, és az adósság jövőbeli terhének alakulása nagyobb biztonsággal tervezhető.

Fogyasztás

A háztartások fogyasztása a kormány becslése szerint az idei 2,9 százalékos bővülést követően jövőre 3,6 százalékra emelkedik, 2017-ben 2,7 százalékkal, 2018-ban 2,5 százalékkal nő a fogyasztás.

2018-ra ígérik a teljes foglalkoztatottságot

A kormány szerint a magyar gazdaság további nagy eredménye, hogy a végrehajtott munkapiaci intézkedések miatt a foglalkoztatottság rekordszintre emelkedett 2014 végére.

Azt is megelőlegezték, hogy a munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken a következő években: a 2015. évi 6,9 százalékról 2016-ban 6,2 százalékra, 2017-ben 5,8 százalékra, 2018-ban 5,5 százalékra esik vissza.

Ehhez jócskán hozzájárulhat, hogy tovább folytatódik a közfoglalkoztatás kiterjesztése. A kormány célja ugyanis a konvergenciaprogram szerint az, hogy 2018-ig fokozatosan megteremtse a teljes foglalkoztatottságot. Vagyis mint fogalmaznak, a munkát végezni képes és dolgozni akaró polgárok részére ellátás helyett értékteremtő munkalehetőséget biztosítson.

A célkitűzés megvalósítása érdekében 2016-ban további több tízezer főt vonnának be a közfoglalkoztatásba. A Start-munkaprogram költségvetési előirányzata pedig mintegy 25 százalékkal emelkedik – olvasható a dokumentumban. A Munkajog.hu számítása szerint ez 337,5 milliárd forintos előirányzatot jelent jövőre.

Adózás

A konvergenciaprogram szerint az adózásban további fontos változások várhatóak. A kormány továbbra is prioritásként tekint a munkát terhelő adók csökkentésére. Így, mint már belengették, 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. Ahogy tervezték, a jövő évtől lépcsőzetesen növekszik a kétgyermekesek családi kedvezménye, és a munkahelyvédelmi akcióterv nyújtotta kedvezményeket további munkavállalói csoportok vehetik majd igénybe.

Emellett az élelmiszerek egy jól meghatározott körének (sertéshús) csökken az áfakulcsa (27 százalékról 5 százalékra) és csökkennek majd egyes illetékek. (Viszont a baromfiáfa csökkentéséről nincs szó a progamban.)

Mindez a kormány várakozásai szerint újabb lökést adhat a foglalkoztatás növelésének és a jövedelmi helyzet javulásának.

Kitérnek még arra, hogy az új „adózás rendjéről szóló törvény” bevezetésével 2016-tól gyökeresen megváltozik az adózók és az adóhatóság kapcsolatrendszere. Hogy ez mit jelenthet konkrétan, arról itt olvashat.

Ezen túlmenően az adórendszerben lényeges változások nem lesznek – olvasható. Vagyis úgy tűnik, az egykulcsos társasági adó bevezetése 2016-ban még nem valósul meg – szúrta ki az Adó.hu

Fehérítés

Az üzleti környezetet és a költségvetési bevételek kiszámíthatóságát segítik a gazdaság fehéredését szolgáló intézkedések, amelyek javítják az adófizetési morált azzal, hogy csökkentik az adóelkerülési lehetőségeket.

A kormány hangsúlyozza: a pénztárgépek korábbi években bevezetett online bekötése sikeres kezdeményezésnek bizonyult. Az újításokra építve további intézkedések léptek és lépnek hatályba, egyebek között az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer vagy az online pénztárgépek kiterjesztése további szolgáltatási ágakra. 

Jobb lesz!

A konvergenciaprogram rámutat arra: a kormányzati intézkedések többsége megemeli a lakosság rendelkezésre álló, illetve elkölthető jövedelmét, ami a fogyasztási kiadások további erősödését fokozza. Ebbe a csoportba sorolható az életpályamodellek bevezetése, a hozzáadott érték típusú adók (sertéstőkehús-áfa, illetékek), illetve a személyi jövedelemadó csökkentése, valamint a családi adókedvezmény növelése.

A bankadó mérséklése a pénzügyi szektor profitabilitását javítja, egyúttal élénkíti a hitelezési hajlandóságot, illetve a hitelkínálatot az ágazat többletterheinek csökkenése révén. Az intézkedés a beruházási dinamika gyorsulásán keresztül a tényleges és a potenciális növekedést egyaránt támogatja.

Összességében úgy értékelnek, hogy a kormányzati lépések serkentik a magyar gazdaság növekedését, ezzel párhuzamosan a munkakeresletet is fokozzák – olvasható a kormány dokumentumában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik