Gazdaság

LMP: a minisztérium továbbra is védi a NAV-botrányt

Tállai András (tállai andrás)
Tállai András (tállai andrás)

A zöldpárt szerint félrebeszél Tállai András államtitkár, miközben a NAV foltos becsületét igyekszik tisztára mosni az Állami Számvevőszék súlyosan elmarasztaló jelentése után.

A párt írásbeli kérdésben kért magyarázatot az adóhivatalnál komoly visszásságokat feltáró jelentés megállapításaira. Az LMP szerint, ha az NGM továbbra is szemet huny a NAV működésének a problémái fölött, akkor a kormány végérvényesen magára húzza a NAV-botrány felelősségét.

Azonban hiába kérték számon a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜIG) korábbi igazgatója által feltárt visszaéléseket, a KÜIG megszüntetését, a kiemelt adózóknál csalásra lehetőséget adó rendszert, az ellenőrzések kimutatható ritkulását. Az államtitkár hiányos és köntörfalazó válasza nem adott megnyugtató választ ezekre.

Nincs válasz

Különösen árulkodónak találták hallgatását azzal kapcsolatban, hogy a kormánnyal stratégiai partnerséget kötő vállalatok és egyes kiemelt adózoknál elmaradtak, gyengültek az ellenőrzések. Arra sem kapott az LMP választ az államtitkártól, miként maradhat következmények nélkül, hogy a KÜIG megszüntetése után mintegy negyedére esett vissza az adócsalásoknál feltárt adóhiány összege, a hírhedté vált láncolatos áfacsalásoknál pedig 16 százalékra esett vissza e mutató.

Az államtitkár szintén szó nélkül hagyja az ellenzéki párt személyi felelősökre vonatkozó kérdéseit.

Minden rendben?

Nemcsak a kormány, de a jelek szerint a NAV is mindent rendben talál, ha saját magát kell vizsgálnia. A Vida Ildikó által szignált, az ÁSZ jelentésére reagáló intézkedési tervben egy szó sem szerepel a belső kontroll megerősítéséről. A Vida-féle „önvizsgálati” jelentésben még a visszaélések egyik legfőbb akadályaként szerepelt a belső kontrollrendszer, ám a számvevőszéki vizsgálat kimutatta, hogy súlyos problémák vannak e területen.

Az LMP szerint a belső ellenőrzés elégtelensége miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium felelőssége megkerülhetetlen az adóhatóság működésének ellenőrzése terén.

A zöldpárt úgy véli, a kormány csak akkor tudja tisztázni magát, ha egy azonnali és széles körre kiterjedő NAV átvilágítást rendel el. Ellenkező esetben nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány ugyanúgy felelőse a NAV-ban folyó üzelmeknek, mint Vida Ildikó.

A minisztérium azonban most adott válaszával is világossá tette: továbbra is védelmezi az adóhatóságnál feltárt piszkos gyakorlatot, ami évente százmilliárdokat vesz el a fizetésemelés, az egészségügy és az oktatás fejlesztése elől – jegyzik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik