Üzleti tippek

Ezt üzeni a NAV az adózóknak

Idén több mint 375 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében. A hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-ig postázza, illetve az Ügyfélkapuval rendelkezőknek elektronikusan küldi.

A munkáltatók szintén április 30-ig adnak igazolást az szja-bevallás elkészítéséről azoknak, akik azt kérték.

A NAV által küldött bevallás adatait össze kell hasonlítani az igazolásokon szereplő adatokkal. Ha nincs eltérés, akkor további teendő sincs, a bevallást nem kell visszaküldeni, de a hozzá tartozó igazolásokkal együtt meg kell őrizni 2020. december 31-ig.

Aki módosítja vagy kiegészíti a bevallási ajánlatot, annak a végleges változatot aláírva, május 20-áig kell visszajuttatni az adóhatósághoz.

Ha valakinek a bevalláskor kell jövedelemadót fizetnie, azt ugyancsak május 20-áig kell megtennie.

A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható (150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető), ilyenkor az első részletet kell május 20-ig megfizetni.

Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba.

Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is meg kell adnia.

Az szja 1+1%-áról május 20-ig lehet rendelkezni, a támogatható szervezetek a NAV honlapján szerepelnek, a listáért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik