Gazdaság

168 milliárdba kerülhet a kormány hibája

utepites(210x140).jpg (útépítés, )
utepites(210x140).jpg (útépítés, )

Az Európai Bizottságnak elege lett az egyszereplős, verseny nélküli, drága magyar közbeszerzésekből. Ezért kell megváltoztatni a szabályokat és a jogalkalmazást.

Bár a magyar közbeszerzési szabályok megfelelnek az uniós irányelveknek, a jogalkalmazás terén vannak problémák: sokszor fordul elő, hogy csak egyetlen ajánlattevő van, és a verseny hiánya miatt magasak a beszerzési árak. A pályázók hiánya pedig a versenykorlátozó kiírási okokra vezethető vissza. A gyakorlat pedig nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak – írta meg a Napi.hu.

Két fajsúlyos ügy

Nemcsak úgy általánosságban, hanem konkrét ügyekben is kaptunk kifogásokat, például a már ismert mérnökügyben mintegy 78 milliárd forintnyi fejlesztések megvalósítását érintette a korrekció, az aszfaltkeverős ügyben pedig hozzávetőlegesen 90 milliárd forintnyit bukhatunk (ha lezárul az ügy).

A mérnökügyben az volt a probléma, hogy a pályázatoknál a mérnököktől kamarai igazolást kért a magyar állam. Ilyet pedig külföldi mérnök nem tudott benyújtani. Az aszfaltkeverős ügyben pedig az, hogy nem lehetett volna útépítési közbeszerzéseken kikötni, hogy csak az pályázhat, akinek a közelben van aszfaltkeverő telepe.

Újraszabályozás

Nem véletlen tehát, hogy ismét új közbeszerzési törvény készül, illetve hogy addig is változtatnak a gyakorlaton, például úgy, hogy kevesebb referencia kérhető december óta, és a referenciákhoz kapcsolódó árbevételi elvárást is 75 százalékban maximálták.

Ha kíváncsi, milyen változások várhatóak még, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik