Pénzügy

Dicsér és figyelmeztet az IMF

imf (imf)
imf (imf)

Az államnak nem kellene ennyire beleártania magát a bank- és energiaszektorba – véli a valutaalap.

Örvendetesnek tartja a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hogy fellendülőben van a magyar gazdaság, de szerintük a középtávú kilátásaink már visszafogottak és továbbra is kockázatot jelent magas eladósodottságunk. A valutaalap delegációja nemrég járt Budapesten és egyeztetett a magyar kormányzattal, ezt követően készült el felülvizsgálati jelentésük, amiről a Portfolio.hu számolt be.

Az IMF ajánlásai szerint továbbra is sérülékenységünk csökkentésére kellene koncentrálnunk, emellett kiszámíthatóbbá tenni a gazdaságpolitikánkat és átláthatóvá tenni az állami intézmények működését. Ellenzik az állami szerepvállalást a gazdaságban és azt sem tartják jó dolognak, hogy az állam bankot vásárol.

Arra is kitértek, hogy az állam egyre fokozottabban jelenik meg az energiaszektorban is, ami abból a szempontból lehet problémás, hogy a jövőben veszteséget okozhat, bizonytalanná téve az államháztartás helyzetét.

A kedvező rövidtávú gazdasági kilátásokat a GDP-arányos államadósság csökkentésére kellene felhasználni – véli az IMF. Növekedésbarát intézkedéseket várnak, melyek középpontjában a szektorális adók csökkentésének, az állami kiadások átalakításának és az adórendszer racionalizálásának kell állnia.

A magyar monetáris politika is támogathatta a fellendülést, de a valutaalap figyelmeztetett: készen kell állnunk a szigorításra, ha a külső finanszírozási környezet élesen romlana.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik