Gazdaság

Titokzatos bevételi terv az NGM-nél

koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés, gazdaság, )
koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés, gazdaság, )

Arról a 169 milliárd forintról van szó, aminek egyensúlyban kellene tartania a költségvetést. Hogy jusson többek között stadionokra is.

Biztosan emlékeznek rá, hogy szerepel az idei költségvetésben egy méretes bevételi lyuk, 169 milliárd forint. Erről a mai napig nem tudni, miből jönne össze, csak annyi ismert, hogy vagyonértékesítésből. Ha nincs meg ez a tétel, annak az lehet a következménye, hogy nem tartható a 2,4 százalékra belőtt GDP-arányos államháztartási hiány. Ez a 169 milliárd forint ugyanis 0,5 százalékkal dobhatja meg a hiányt, ami tehát rögtön 3 százalék közelébe gördülhet. De vszélybe kerülnek a stadionépítési tervek is, amelyekre az idén majdnem 100 milliárd forintot szántak.

A Napi.hu kíváncsi volt rá, megvan-e már, miből lesz meg ez a bevétel, ezért megkérdezték az NGM-et.

A válaszból az derül ki, hogy a minisztérium szerint nincs gond, mert a Beruházási Alap kiadásai közül csak néhány kapott kötelezettségvállalási engedélyt, és ezek nem veszélyeztetik a hiánycélt. És az alap tartalmaz a 169 milliárdon túli bevételeket is: 32,5 milliárdnyit. A Beruházási Alap rendszere alapján tehát ha a kiadások 32,5 milliárd forint erejéig teljesülnek, a 169 milliárd forintnyi bevételtől függetlenül sem jelent költségvetési kockázatot – írta a lapnak az NGM.

A lap szerint azért van miért aggódni. Ha kíváncsi miért, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik