Gazdaság

Pogátsa: ezért nem lett még Magyarországból Ausztria

pogátsa zoltán (pogátsa zoltán)
pogátsa zoltán (pogátsa zoltán)

Hiányoznak a magyar multipalánták: alig van olyan magyar vállalkozás, amelyik saját termékkel, tudással akár külpiacra is kimehet és ott sikerrel működhet.

Kiből lesz a magyar multi, avagy miért nem lett belőlünk Ausztria – tette fel a kérdést Pogátsa Zoltán közgazdász blogján, hogy aztán rögtön meg is válaszolja. Szerinte a magyar gazdaság felzárkózásához központi elem lett volna, hogy olyan magyar tulajdonú cégek jöjjenek létre, melyek a külföldi piacokon is megállják a helyüket. Ezután megvizsgálta a topcégek listáját, és megállapította, hogy igen kevés az olyan magyar vállalkozás, amelyik saját termékkel, tudással akár külpiacra is kimehet és ott sikerrel működhet.

De mi kellene ahhoz, hogy a helyzet változzon?

Pogátsa szerint tudatos, fejlesztő hozzáállás kellene az állam részéről. Azaz alacsony vállalati hitel (az MNB Növekedési Hitelprogramját említi pozitív példaként), aztán nem ki kéne vonulnia az államnak az oktatás finanszírozásából, hanem éppen ellenkezőleg. Különben megállíthatatlanul tovább romlik a munkaerő minősége.

A legfontosabb azonban az lenne, hogy a technológiailag innovatív középvállalatoknak „első piacot” teremtsen az állam (piacra lépési támogatással), hogy azok meg tudjanak jelenni az exportpiacokon is.

Pogátsa szerint a versenyképességhez tudatos minimálbér-politika is kellene. Itt hivatkozik a skandináv modellre, melynek lényege, hogy a kamarák a folyamatos minimálbér-emeléssel igyekeznek kiszorítani a piacról a „technológiai lemaradókat”. Mert e modell szerint amelyik cég nem képes annyi hozzáadott értéket megtermelni, hogy legalább a létminimum szintjén eltartsa az alkalmazottait, annak nincs létjogosultsága.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik