Gazdaság

Milliárdosok fölözik le az EU-s milliárdokat

termofold(650x433).jpg (termőföld, aratás, szántóföld )
termofold(650x433).jpg (termőföld, aratás, szántóföld )

A magyar gazdák tizede kapja meg az uniós földtámogatások nyolcvan százalékát. A nagyon gazdag magyar gazda-milliárdosok nagyon sok pénzt kapnak az Európai Uniótól.

A K-Monitor idén is ellenőrizte, hogy ki mennyi támogatást kap a termőföldje után. Csányi Sándor, Simicska Lajos, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás (ebben a sorrendben) és még néhány nagygazda taroltak, de maradt rajtuk kívül még 100 ezer másik termelő, akik nem jártak ennyire jól.

Az első két helyezett közel 6-6 milliárd forint támogatást kapott a termőföldje után, Leisztingernek kevesebb, mint négy milliárd jutott. A hatalmas számok mögött egyszerű matematika van: ezeknek az embereknek illetve a cégeiknek rengeteg termőföldjük van, és az Európai Unióban a legtöbb támogatást a termőföldek után fizetik ki. Csányi, Simicska és Nyerges együtt vélhetően több mint 53 ezer hektár föld után kap támogatást, ez több mint amekkora Budapest területe.

 

Tavaly összesen 726 milliárd forint agrártámogatást fizettek ki a magyar gazdáknak, ennek 83 százalékát az Európai Unió adta. Ahogy már az előbb írtuk, körülbelül 100 ezren osztoztak ezen a pénzen, hektáronként körülbelül 69 ezer forintot kaptak a gazdák. A támogatottak csupán tíz százaléka kapta az összesen kiutalt 762 milliárd forintnak a nyolcvan százalékát. A gazdák kilencven százaléka már csak a maradék húsz százalékon osztozkodott.

A legtöbbet kapó cégeknek (illetve a mögöttük álló milliárdosoknak) a hatalmas támogatási összegeken kívül van egy másik közös pontjuk is, ez pedig az eredetük. Megtalálható közöttük ugyanis minden olyan cég, amelyet az első Orbán-kormány, illetve Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt privatizáltak.

Hogy pontosan mennyi támogatást kaptak a milliárdosok és a miniszterelnök barátai, és hogy miként változik idéntől a támogatások elosztása, azt ide kattintva olvashatja el: 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik