Gazdaság

NGM: április végéig kész lesz a költségvetés

koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés)
koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés)

Rapid tempóban, már a jövő hónap végéig benyújtják a jövő évi büdzsé tervezetét.

A kormány április végéig nyújtja be a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a tervek szerint. Vagyis tartják egy héttel ezelőtt tett tavaszi ígéretüket. A megszokottnál korábbi időpont elősegíti a közpénzügyi tervezhetőséget és kiszámíthatóságot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére kedden. A tárca tudatta: a parlament a tavaszi ülésszakon elfogadhatja a jövő évi büdzsét.

Orbán Viktor miniszterelnök március 9-én, a rendkívüli nagyköveti értekezleten jelentette be, hogy a tervek szerint a parlament tavaszi ülésszakának végéig elkészül a jövő évi költségvetés.

Már el is kezdték tervezni

Az NGM az MTI érdeklődésére közölte, hogy a tárcánál már elkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése. Az előrehozott határidőben ugyanúgy érvényesülnek az eljárási garanciák, ahogyan eddig, tehát a törvényjavaslatot a benyújtás előtt aKöltségvetési Tanács fogja véleményezni. Az Állami Számvevőszéknek is lehetősége lesz a törvényben foglalt feladatát elvégezni – írták.

Az NGM emlékeztetett: Magyarország áprilisban nyújtja be az Európai Bizottságnak a konvergenciaprogramot.
Ennek megfelelően a költségvetési tervezéssel összhangban zajlik a konvergenciaprogram tervezése, és ez biztosítja a két dokumentum összhangját, hiszen a konvergenciaprogram jóval túlmutat a 2016-os éven, kitekintést nyújt a további pénzügyi-tervezési időszakra is, megteremtve ezzel a főbb költségvetési irányokat – emelte ki a minisztérium.
Közölték: a költségvetés tervezése a kormány politikájának megfelelően a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására, az alacsony államháztartási hiányra, egyúttal bővülő foglalkoztatásra és gazdasági teljesítményre épül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik