Gazdaság

Állami mentőövet kaphat a fideszes oligarcha

horvatorszag(210x140).jpg (horvátország, )
horvatorszag(210x140).jpg (horvátország, )

Egy felszámolás alatt lévő, számos szállal a Fideszhez kötődő céget világíttat át az állam nem kevés pénzért. Miért tenné mindezt, ha nem azért, hogy részesedést szerezzen benne?

Semmitmondó választ kapott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője arra a február végi írásbeli kérdésére, amelyet Vitézy Tamás horvátországi kikötőinek és szállodáinak állami kézbe vételével kapcsolatban tett fel. Szabó ezért újabb kérdésekkel fordul a miniszterhez, hogy megtudja, igazak-e a sajtóhírek, vagyis hogy a magyar állam valóban meg akarja-e vásárolni Vitézy adriai tulajdonát – írta a Népszava.

Az állam a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. részvételi felhívás nélküli tárgyalásos közbeszerzésével választotta ki az átvilágítási és üzletértékelési feladatra a PwC Magyarország Kft.-t, 72,6 millió forintért. Mindebből arra lehet következtetni a lap szerint, hogy az állam megvásárolná a Fideszhez közelálló Vitézy Adriatiq Island Group nevű cégét, esetleg részesedést szerez benne. Vagyis mentőövet dob.

S hogy miért nevezik Fideszhez közelállónak? Vitézy a miniszterelnök távoli rokona, a cégénél ügyvezető volt Habony Árpád, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a tanácsadó testületben pedig több a jobboldalhoz köthető gazdasági szereplő is megfordult, például Töröcskei István, az adósságkezelő nemrég lemondott vezérigazgatója, a Széchenyi Bank tulajdonosa, Bod Péter Ákos, a jegybank volt elnöke és Boros Imre, az első Orbán-kormány PHARE-támogatásokért felelős volt minisztere. Ha ennél is többet szeretne tudni a mutyigyanús ügyről, például hogy valóban horvát munkahelyeket akarnak-e megmenteni állami pénzen, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik