Gazdaság

Miben más a Quaestor-ügy?

quaestor (quaestor)
quaestor (quaestor)

A tulajdonos Tarsoly Csabának látványosan jó kormányzati kapcsolatai voltak, a Quaestor érdekelt volt a keleti nyitásban. A két másik csődbe ment cég, a Buda-Cash és a Hungária esetében, nincs ilyen közvetlen fideszes szál.

– a Quaestor kötvények kibocsátásából fedezte vállalati befektetéseit
– a befektetések hozamából fizette vissza a lejáró kötvények hozamát
– viszont nem jól fektették be a pénzt, így a nyereségből nem tudták kifizetni a kötvényeket
– e mellett csaltak is, a gyanú szerint 200 milliárdot forintot csaltak el
– a tulajdonos Tarsoly Csabának látványosan jó kormányzati kapcsolatai vannak, a Quaestor érdekelt volt a keleti nyitásban
– a két másik csődbe ment cég, a Buda-Cash és a Hungária esetében, nincs ilyen nyilvánvaló fideszes szál

A Quaestor főként ingatlanba fektette a kötvénykibocsátásból származó pénzt. Ez azért rossz stratégia, mert az ingatlan nem likvid eszköz, azaz gond esetén nem tehető könnyen pénzzé. A felelős befektetési szolgáltatók, alapkezelők mind likvid eszközökben tartják ügyfeleik befektetéseit, amelyeket a banki partnereik vezetnek letéti számlákon. A bankok a nap végén mindig kiszámolják az alapok teljesítményét, eszközeit, a befektetéseik pillanatnyi értékét. Így kizárt az esélye egy Quaestorhoz hasonló csődnek.

A Quaestor a kockázatos üzleti modellje mellett még csalt is. A jegybank vizsgálata szerint a cégcsoport 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki, amellett, hogy szabályosan 60 milliárd forint értékben adott el. Azaz MNB-engedély nélkül kereskedtek. A gyanú szerint több mint 200 milliárdos csalásról van szó.

Figyelemreméltó, hogy a cégcsoport hosszú folytatott illegális tevékenységet, és közben több felügyeleti vizsgálaton is átment.

Fotó: MTI

Érdekeltek voltak a keleti nyitásban is

A Quaestor – a cég tulajdonosán, Tarsoly Csabán keresztül – benne volt a politikában is. A cégcsoport a pénzügyi szolgáltatás, biztosítás, ingatlan- és focibiznisz (Győri ETO) mellett komolyan érdekelt volt a keleti nyitásban. Ők üzemeltették a moszkvai és az isztambuli kereskedőházat, valamint a moszkvai vízumközpontot. Utóbbi letelepedési kötvényeket is árult.

Az Index szerint a vízumközpont 60 százalékban Tarsoly Csaba VisaWorld-Center Szolgáltató Kft.-jének tulajdona, 40 százalékban pedig Jelena Cvetkova üzletasszonyé. A moszkvai nőt csak Lénaként emlegetik: ő nem más, mint a csalás gyanúja miatt letartóztatott Kiss Szilárd egykori agrárattasé és keleti nyitásért felelős kormánybiztos állítólagos élettársa. Érdekesség, hogy a miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc orosz szalonnacége a quaestoros Tarsoly moszkvai vízumközpontjának címére van bejegyezve – írta az Index.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a moszkvai vízumközpont üzemeltetéséhez a Quaestor-csoport egy forint közpénzt sem kapott, a vízumközpont a saját vállalkozása volt, az nem árult letelepedési kötvényt. A minisztérium ugyanezt állította a moszkvai és a török kereskedőházról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik