Gazdaság

EKÁER? Akkor újabb módosítás!

kamion (kamion, )
kamion (kamion, )

Január 1-jén vezették be a közúti áruforgalmi ellenőrzést, ám jövő héten újra módosítják a szabályokat.

Kivételes eljárásban folytatta le az adózás rendjéről szóló törvény elektronikus áruforgalom közúti ellenőrzésével összefüggő módosítás vitáját az Országgyűlés szerdán.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára expozéjában felidézte, hogy január 1-i hatállyal bevezették az elektronikus közúti áruforgalmi rendszert (EKR), amelynek elsődleges célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatóságának biztosítása, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel összefüggő visszaélések kizárása, s az adóelkerülők kiszűrése.

A tapasztalatok összegzése után az NGM úgy döntött – amit a kormány is elfogadott -, hogy a törvényi szabályozás csak a rendszer bevezetésére vonatkozzon, a részleteket pedig miniszteri rendeletben szabályozzák. Ezt társadalmi vitára bocsátják, és legkésőbb a jövő héten megjelennek a részletszabályok – jelezte. Az államtitkár azt mondta: több esetben könnyítést, egyszerűsítést tartalmaz majd tervek szerint rendelet, míg a kockázatos termékeknél további szigorítások várhatóak az adóelkerülés megakadályozására.

Az EKÁR rendszer bevezetéséről itt és itt írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik