Gazdaság

Elszabadult hajóágyú lehet a NAV csodafegyveréből

fuvarozok(210x140).jpg (fuvarozók)
fuvarozok(210x140).jpg (fuvarozók)

EKÁER-fronton az a helyzet, hogy a vállalkozások jelentős része kényszerűségből kivár, amíg minden kérdés tisztázódik. Ma még nem tudják, mihez igazítsák EKÁER-folyamataik kialakítását, IT rendszerüket, miről tájékoztassák külföldi partnereiket.

EKÁER

Igaz ugyan, hogy 2015. január 22-én 2015. március 1-ig elhalasztották az EKÁER rendszer próbaüzemét. Azóta azonban semmilyen információ nem került napvilágra arról, milyen esetleges jogszabály-módosítások jöhetnek, holott a nyitva álló mintegy negyven nap már több mint a fele eltelt. Így kezdi a bizonytalanságokat taglaló blogbejegyzését az RSM DTM tanácsadócég partnere, adóüzletági vezetője, Hegedűs Sándor. Majd utal arra, hogy a szabályozás több helyen pontatlan, és nem számol a gyakorlati megvalósítás nehézségeivel.

Íme, milyen bizonytalanságokat lát a tanácsadócég:
• bizományosi értékesítések megítélése,
• a közúti fuvarozással járó és ún. álló ügyletek elkülönítése,
• mi a követendő eljárás, ha bérmunka során a bérmunkázó nem ismeri a feldolgozott, elkészített áru értékét,
• hogyan kell eljárni, ha fuvar közben változik a szállítási cím,
• láncértékesítések esetén az üzleti modell alkalmazását teszi lehetetlenné a jelenlegi rendszer (üzleti titkok és kapcsolati érdekek sérülése),
• külföldi partner által megbízott logisztikai szolgáltató átrakodása esetén az információáramlás elégtelenségének a magyar vállalkozó van kiszolgáltatva,
• logisztikai célú átrakodások hatása az EKÁER bejelentési szabályok alkalmazására, a jogkövető módon működő, a jogszabály által szankcionálható fél kiszolgáltatottsága az adatokat nem megfelelő módon szolgáltató üzleti partnerei irányába.

A fentieken túl további kérdés, hogy a piaci szereplők széles köre által javasolt egyszerűsítésekre sor kerül-e:
• a belföldi fordított adózás alá eső termékértékesítések mentesítése az EKÁER bejelentési kötelezettség alól, mivel az áfa csalás ez esetben nehezen kivitelezhető,
• a mentességi határoknál kizárólag a forgalmi érték figyelembe vétele, mivel a tömeg adatok alkalmazásának fenntartása sok esetben vállalkozások gazdálkodását megnehezítő túlzott adminisztrációhoz vezet.

Hegedűs szerint amennyiben a módosításoknál ismét elmarad a társadalmi egyeztetés, és nem adnak elegendő időt arra, hogy a cégek felkészüljenek a változásokra, a NAV új csodafegyvere könnyen elszabadult hajóágyúként viselkedhet. Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik