Gazdaság

A GDF SUEZ kiszáll a szabadpiaci gázüzletből

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

A francia energiacég július 1-jével meg kívánja szünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon. Üzletét a svájci központú MET veheti át. Hogy mennyiért, azt nem tudni.

A GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. 2015. július elsejével meg kívánja szüntetni magyarországi szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét. A most megkötött megállapodás keretében, a GVH jóváhagyását követően a MET Magyarország Zrt. átveszi a GDF SUEZ hazai szabadpiaci földgáz portfoliójának egy részét. Hogy mennyiért, azt még nem tudni.

A két cég közös közleménye szerint a GDF SUEZ csoport jövőbeli, Magyarországra vonatkozó elképzeléseit figyelembe véve, ez tűnik a legésszerűbb megoldásnak.

A GDF SUEZ csoport Magyarországon a továbbiakban is kiszolgálja a lakossági, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleit, illetve az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt-n keresztül, hat megyében földgázelosztóként folytatja tevékenységét.

A MET Magyarország állítása szerint a versenypiaci földgáz- és villamosenergia-értékesítés területén egyaránt széleskörű tapasztalattal rendelkezik. S a társaság felkészült rá, hogy a GVH jóváhagyását követően a GDF SUEZ ügyfeleit átvegye, és továbbra is magas minőségű szolgáltatást biztosítson számukra.

Ezt érdemes tudni a két cégről

A francia GDF SUEZ csoport világszerte 147 400 embert foglalkoztat, 2013-as árbevétele 81,3 milliárd euró volt. A cég részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin Párizsban és Brüsszelben is jegyzik.

A svájci központú MET csoport nemzetközi profillal rendelkező kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, a kiskereskedelem terén pedig Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban is számottevő a jelenléte.

Az RWE meg

A MET csoport leányvállalataival 8 európai országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon, 13 európai kereskedési ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. 2013-ban nyitott az áram, 2014-ben pedig új londoni irodáján keresztül a kőolaj kereskedelem felé.

A magyar gáz-nagykereskedelem nagy részét az oroszokkal kötött hosszú távú államközi szerződések alapján intézik, de létezik a piacnak ezen felüli része is. Ezt évek óta a Fidesz-kormány által helyzetbe hozott, részben offshore hátterű MET tartja a kezében, nekik kedvező kormányrendeletekkel, az állami tulajdonú MVM asszisztálásával. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik