Gazdaság

Tényleg visszatérne az RWE a magyar gázpiacra

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Úgy tűnik, valóban fantáziát látnak abban a német cégnél, hogy ne csak áramot, hanem gázszolgáltatást is kínáljanak az üzleti ügyfeleknek. Akkor is, ha Orbánnak nem tetszik.

A GDF SUEZ meg közben

Tegnap már hírt adtunk róla, ma újabb megerősítés érkezett: komolyan vizsgálja annak lehetőségét az RWE, hogy gázkereskedési üzletágat indítson Magyarországon. Legalábbis ezt mondta a Napi Gazdaságnak Boross Norbert, a német cég tulajdonába tartozó Elmű-Émász szóvivője.

A lap csütörtöki számában megjelent írás emlékeztet, hogy az RWE eddig a Főgázon keresztül vett részt a magyarországi gázpiacon, mivel a vállalatban a német cég 50 százalékos tulajdonnal bírt. Ám miután az állam megvásárolta a budapesti gázszolgáltatót, a társaság csak a Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft.-vel képviseltette magát az itthoni energiakereskedelmi piacon, annak is csak a villamosenergia-szegmensében. Az RWE lépése ezt a tevékenységi kört bővítené ki, így ugyanis üzleti ügyfeleinek az áram mellett gázszolgáltatást is tudna nyújtani.

Az RWE ezzel egy időben a Mátrai Erőművön kívül megválik magyarországi energiatermelő érdekeltségeitől. A Synergy Kft. 100 százalékos részesedését az Alteo vásárolja meg, az ügylet pedig már csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyására vár – írta a Napi Gazdaság a hatóság honlapján megjelent irat alapján.

Az RWE gázpiaci terve állítólag nem tetszik Orbán Viktornak. A gáz-nagykereskedelem jelentős részét ugyanis a miniszterelnökhöz közel álló nagyvállalkozók birtokolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik