Gazdaság

Hol kapható a világ legolcsóbb hamburgere?

big-mac(210x140).jpg (big mac)
big-mac(210x140).jpg (big mac)

Már nem India a legolcsóbb hely, ahol hamburgert lehet kapni, az Economist Big Mac indexe szerint. A világ legdrágább országa címnél is nagy változást történt. 

A The Economist vezető londoni gazdaságpolitikai hetilap 1986 óta alkalmazza a Big Mac Indexet mérőeszközként. A mutató azt hivatott megjósolni, hogy fel- vagy leértékelődik egy valuta – mindezt egy nagyon egyszerű módszerrel. Megnézik, hogy a pillanatnyi árfolyamon dollárra átszámítva mennyibe kerül egy McDonald’s szendvics, és – feltételezve, hogy az áraknak egyformának kellene lenniük – következtetést vonnak le az adott valuta értékeltségéről.

Azt mondják, a szendvics ára jó mércéje az áru- és szolgáltatásárak összehasonlításának (a vásárlóerő paritásnak), mivel e termékben mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak. A Big Mac index ugyanakkor számos paraméterrel nem számol, így például nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat, az alapanyagok árát, a helyi adók mértékét, a munkaerőpiaci-helyzetet, az átlagos profitrátát, a különböző ingatlanok bérleti díjait. 

Betett a svájci frank erősödés

Mindenesetre 2015 januárban a legdrágább hamburgert a vizsgált országok közül Svájcban lehetett enni. Itt egy Big Mac ára 7,54 dollárnak felel meg, az Egyesült Államokban mért 4,79 dolláros átlagárral szemben. Bár a dollár is sokat erősödött az utóbbi hetekben, a svájci frank még többet, így a svájci frank az egyik leginkább túlértékelt valuta most a földön. Az index szerint 57 százalékkal túlértékelt svájci frank. Tavaly Svédországban volt a világ legdrágább hamburgere, de a svájci frank erősödése miatt idén Svájc lett a befutó.

A dollárárfolyam alapján a legolcsóbb hamburgert Ukrajnában árulják: itt ez a termék csak 1,20 dollárba kerül. A kimutatás szerint az ukrán hrivnya jelenleg 75 százalékkal alulértékelt. Tavaly Indiában lehetett a legolcsóbb hamburgert megvenni dollárban.

Egy magyarországi Big Mac átlagos ára 3,17 dollárnak felel meg, ami a japán vagy argentin szintnek felel meg. Az index szerint a forint 33 százalékkal alulértékelt a dollárhoz, és 25 százalékkal az euróhoz képest. 

Itt lehet böngészni az Economist infografikáját

Ajánlott videó

Olvasói sztorik