Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás – a részleteket később közlik

vasárnapi pihenőnap (vasárnapi pihenőnap)
vasárnapi pihenőnap (vasárnapi pihenőnap)

A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszolt a vasárnapi kiszállítási tilalommal kapcsolatos kérdéseinkre. Azt írták, hogy a részleteket tartalmazó rendelet az első negyedévben készül el. Ami azért is érdekes, mert március 15. után viszont már alkalmazni kellene az új szabályt.

Vasárnapi kiszállítás

Még kedden megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM), hogy a vasárnapi kiszállítás tilalmával kapcsolatos törvényértelmezésüket pontosan hogyan is kell érteni.

Vagyis hogy az állásfoglalásuk azt jelenti-e, hogy kvázi az összes webáruháznak tilos lesz a vasárnap kiszállítás, és hogy a külföldi webáruházakból rendelt termékeknél is megtiltják a kézbesítést? Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy ha a webáruház nem saját maga szállít, hanem pl. futárcég szolgáltatását veszi igénybe, akkor is tiltott lesz-e a vasárnapi kiszállítás.

Válasz? 

Csütörtökön érkezett a válasz, miszerint a kormány fontos törekvése, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, a törvény is ezt a célt szolgálja, és a tárca a jogszabály értelmezésénél is ezt a szempontot veszi figyelembe.
A törvény ugyanakkor számos kivételt tartalmaz, amelyre a jogszabály hatálya nem terjed ki, illetve felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy a törvénytől további eltérő szabályokat állapítson meg az adott település (településrész) sajátosságaira – különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire – tekintettel.

A részletekre kiterjedő rendelet 2015. első negyedévében készül el – írta az NGM. Ezek szerint egy cseppet még várnunk kell arra, hogy valódi válaszokat kapjunk. Reméljük, ez egyébként azt jelenti, hogy legkésőbb március 15-ig elkészül a rendelet, hiszen utána már alkalmazni is kellene az új szabályt.

Vasárnapi zárva tartás

Egyeztessenek!

Mint megírtuk, a hét elején a kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvelt az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhítését támogatja több szakmai szervezet is. Megyeri Szabolcs kifejtette: a kertészeteknek jelentős hátrányt jelent a vasárnapi zárva tartás, ezért a törvényhozásnak egyeztetést kell kezdenie a szakma képviselőivel.

Pizzát biztosan lehet vasárnap is házhoz rendelni

A minisztériumnál arra is rákérdeztünk, hogy a vasárnapi zárva tartás alól eleve felmentett üzletek (gyógyszertárak, vendéglátóhelyek) vajon szállíthatnak-e ki vasárnap. Választ nem kaptunk erre a kérédsünkre sem, de mivel e két szegmens eleve a kivételek között volt, így arra jutottunk, hogy náluk nyilván a kiszállítás sem tilos.

A HVG-nek végül sikerült egyértelmű választ is kicsikarnia, a minisztérium nekik azt írta, miután visszakérdeztek, hogy: “A törvény hatálya nem terjed ki a vendéglátásra, így vendéglátó egységből, étteremből lehet pizzát házhoz rendelni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik