Gazdaság

Vasárnapi kiszállítás: tévedhet az NGM?

Nemzetgazdasági Minisztérium (Nemzetgazdasági Minisztérium)
Nemzetgazdasági Minisztérium (Nemzetgazdasági Minisztérium)

A kereskedők szerint nincs benne a törvényben, hogy vasárnap ne le lehetne kiszállítani az online megrendelt termékeket. Az is nagy kérdés, hogyan ellenőriznék egy ilyen szabály betartását, különösen, ha külföldi webáruháztól rendeltünk.

Vasárnapi boltbezárás

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint tilos a kereskedelemben a vasárnapi kiszállítás. A szakma szerint viszont téves a minisztérium jogértelmezése. A minisztériumnak számos, a cikkben is felbukkanó részletkérdést tettünk fel kedden, de választ a cikk megjelenéséig nem kaptunk.

Van, aki szerint azért nem válaszolnak, mert már rájöttek, hogy újabb baklövést követtek el.

Ki hogyan értelmezi a törvényt?

Nem olvasható ki az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényből, hogy az online megrendelt termékeket ne lehetne vasárnap kiszállítani – mondta megkeresésünkre több iparági szakértő is. Két okot is mondtak, miért nem. Egyrészt, mert a webáruházaknak nincs nyitva tartási idejük (vagyis zárva tartási idejük sincs). Másrészt mert a kiszállításnak sincs ilyen jellemzője. Márpedig a törvény nyitva és zárva tartásról beszél.

Az Együtt is egyetért a kereskedők véleményével: az ellenzéki párt szerint önkényes a jogértelmezés.

Mint ismert, az NGM úgy foglalt állást, hogy az ügyfél online felületen megrendelheti ugyan a számára szükséges terméket, de azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg. A kiszállítás a minisztérium nézete szerint azért tilos, mert a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki. Annak pedig álláspontjuk szerint része az áru összekészítése, kiszállítása is. No és a törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást – hoztak még egy érvet.

Ha ez valóban így lesz, akkor bezárulhat tehát az online kiskapu a vasárnapi zárva tartásnál.

Kivétel a gyógyszer- és a vendéglátós ételkiszállítás

Ha tehát a minisztériumi állásfoglalásból indulunk ki, az azt jelenti, hogy profiltól függetlenül minden webáruházi kiszállítás tilos lenne vasárnap és a többi említett időszakban. Hiszen a törvény nem határoz meg áruköröket, hanem egységesen vonatkozik „a kereskedelemre”. Tehát mindegy, hogy élelmiszerről, tévéről, könyvről, facsemetéről vagy ruhaneműről van-e szó, úgy tűnik, semmit nem lehetne vasárnap kiküldeni a megrendelőnek.

Illetve két kivétel lenne, amelyek eleve szerepelnek a törvényben: mivel a gyógyszerárusító helyeknek és a vendéglátóegységeknek nem tilos a vasárnapi nyitva tartás, ezért elvileg náluk a kiszállítás is megengedett marad.

Fotó: Northfoto

Nem világos

Kérdés viszont, hogy ha külföldről rendelünk árut, akkor is tilos lenne-e a kiszállítás a jelzett időszakokban.
Az sem egyértelmű, hogy mi a helyzet akkor, ha nem maga a kereskedőcég szállít (mint a Tesco), hanem megbíz mondjuk egy céget a kiszállítással. Akkor a kiszállító cégnek is megtiltják a vasárnapi tevékenységet? Vagy ilyen módon ki lehet majd kerülni a szabályt?

Megnéztük, hogy egyébként a futárcégek jelenleg vállalnak-e vasárnapi kiszállítást. Többüknél is azt láttuk, hogy nem, csak szombaton (pl. UPS, DPD, 24H, TNT), sőt, például a GLS még szombaton sem. Vagyis ilyen oldalról lehet, hogy nem releváns a felvetés. 

De más megközelítésben igen, például akkor, ha nem kifejezetten a kereskedelmi egységből történik a kiszállítás, hanem egy logisztikai központból, az ott dolgozók igénybe vételével. Kérdés, hogy ez is tilosnak számít-e?

Azon is elgondolkodtunk, hogy vajon mi lesz a személyes áruátvételt biztosító lehetőségekkel, (pl. Postapont, Pich Pack Pont) illetve csomag-automatákkal. Hiszen ezek előnye éppen az, hogy időben nem, vagy alig korlátozzák a küldeményeknél a hozzáférést. A személyes áruátvételi szolgáltatásnál az is érdekes lehet, hogy vajon a benzinkutakon, illetve újságosoknál lévő átvételi pontokon (amelyek a törvény szerint nyitva lehetnek vasárnap is) kiadhatják-e majd az online megrendelt árut vasárnap, vagy sem?

No és az is kérdés, hogy ha tilos lesz a dolog, akkor hogyan ellenőrzik majd a szabály betartását…

A fogyasztó oldaláról nézve

A KDNP-nek ugye az volt a baja, hogy ne plázázzunk vasárnap, hanem üljünk otthon a családdal és beszélgessünk. No de ha online megrendelt terméket várunk vasárnap, akkor ez pont az a szituáció, amikor zavartalanul tudunk otthon a családunkkal lenni. Vagy nem? – tette fel a költői kérdést a VOSZ főtitkára.

Dávid Ferenc egyetért azokkal, akik szerint nincs benne a törvényben a vasárnapi kiszállítási tilalom. Értelmezhetetlennek tartja a minisztérium okfejtését, és szomorúnak, hogy egy törvényt így kell magyarázgatni, mert az nem világos.

A fogyasztó oldaláról nézve pedig aggályos szerinte, hogy a már megrendelt (és esetleg ki is fizetett) termékhez való hozzáférést korlátozzák. A főtitkár azt sem érti, hogy miért akarják vissazfogni a kereskedelem leginkább fejlődő, kirobbanó formában lévő online ágát.

Dávid egyébként úgy vélte, nem fogunk a minisztériumtól választ kapni a kérdéseinkre, mert azokra nincs jó válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik