Gazdaság

Szlovákia lehet a kiskapu a vasárnapi zárva tartásnál

webshop (webshop)
webshop (webshop)

Szlovákiába terelődhet át az internetes kereskedelem egy része, mert a szomszéd országra nem terjed ki a tiltás – írja a Magyar Nemzet.

Nem csupán a hagyományos kereskedelmi egységeknek tiltja meg a vasárnaponkénti értékesítést a kormány nemrégiben hozott döntése. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanis az internetes áruházak sem juttathatják el a csomagokat megrendelőiknek a hét utolsó napján, valamint a munkaszüneti napokon, illetve éjszakánként: este tíz és reggel hat óra között.

Szakmabeliek szerint előfordulhat, hogy külföldi webkereskedők szippantják el az interneten lebonyolódó kereskedelmi forgalom egy részét – derül ki a Magyar Nemzetből.

Vasárnapi kiszállítási tilalom

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György szerint azt senki nem fogja tudni ellenőrizni, így megtiltani sem, hogy egy határon túlról érkezett szállító jármű vasárnap csomagot kézbesítsen a magyarországi megrendelőknek. Mostanra egyébként is több internetes kereskedelemmel foglalkozó magyar vállalkozás tette át székhelyét a szomszédba.

Itthon viszont az is megoldás lehet, ha a webáruház olyan helyszínt jelöl meg az áru átadására, amelyik vasárnap is nyitva lehet. Így például ma is több e-bolt termékeit lehet benzinkutakon átvenni.

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke, Kis Ervin Egon viszont úgy véli, nem lesz komoly hatása a rendelkezésnek, mert nem jellemző itthon a vasárnapi kiszállítás, csupán az online éttermek viszik házhoz rövid időn belül a rendelést, de rájuk nem vonatkozik az elrendelt pihenőnap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik