Gazdaság

Jövőre még többet kell játszanunk

kaszinó (kaszinó, rulett)
kaszinó (kaszinó, rulett)

A költségvetés számol vele, hogy jövőre már hét kaszinóban tehetjük meg a tétjeinket, ezért a büdzsében is emelték az adóból várt összeget.

A kormány élénkülő szerencsejáték-forgalommal számol – derül ki a jövő évi költségvetés szerencsejáték sorában feltüntetett bevételi tervezetéből.

Ennyit fizethetnek a kaszinósok

A koncessziós díjnál például az idei büdzsében szereplő 4,2 milliárd forintos összeget megduplázták. A koncessziós díjak egyébként 1,8 százalékkal (vagyis éppen a tervezett inflációval megegyező mértékben) emelkednek. Budapesten és Pest megyében így az idei 377 millió forint helyett 383,8 millió lesz a koncessziós díj, vidéken pedig 54,9 millió forintra emelkedik – számolt utána a vg.hu.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ez alapján Andy Vajnának az öt budapesti és Pest megyei kaszinó után elvileg 1,9 milliárd forint, a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó két vidéki kaszinóra pedig 110 millió forint lehet a koncessziós díj.

Az online kaszinópiac is ehhez a körhöz kötődhet, hiszen a tervezet szerint jövőre már csak az offline engedéllyel rendelkező kaszinók indíthatnak távszerencsejátékot (vagyis netes játékot). A koncessziós díj minimuma itt egy-egy játéktípusra 104,2 millió forint lesz 2015-ben, az idei díj 102,4 millió forint helyett.

Többet várnak a játékadóból is

De 20 százalék felett emelték a játékadóból várt bevételeket is, az idei 33 milliárd forint helyett már 39,7 milliárd forintnyival számolnak jövőre. 

A bevételi tervek tehát jelentősen nőttek, de még mindig nyomában sem járnak a pénznyerő automaták 2012-es eltüntetése előtti szintnek. 2010-ben például még 62,5 milliárd forintnyi játékadó folyt be.

A Népszabadság szerint egyébként a játékadó növekedésére előírt bevételi terv nem reménytelen. Hiszen a kaszinókba vándorolt a játékgépek egy része, s utánuk a játékosok. 

Focira megy majd

A költségvetés soraiból az is kiderül, hogy a bukmékeri és a totó játékadón kívül a távszerencsejáték adóját is a focira kell majd fordítani – jegyezte meg a lap. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik