Gazdaság

A spórolt pénzünkre fájhat a kormány foga

Még egy különadó rejlik az adócsomagban. Ha bevezetik, egy igazán jó hely marad csak a megtakarításainknak: az állampapír.

A kormány különadót vezetne be a befektetésialap-kezelőkre az adótörvény-tervezet szerint.

Az új adó miatt csökkenhet a hozam

Ezek az alapkezelők a szolgáltatásiakért díjat számolnak fel, melynek egy része az úgynevezett forgalmazói díj. Az új adót erre vetnék ki, 25 százalékos mértékben. De még az sem kizárt, hogy az egész alapkezelési költségre vonatkozna a sarc. Ami gyakorlatilag azt jelentené a hvg.hu szerint, hogy oda lenne az alapkezelők profitja, mivel már most is igen szűk a költségkeretük.

Vagyis csak díjemeléssel tudnák kitermelni az adót. Ami drágítaná a szolgáltatásukat, csökkennének a hozamok, így valószínűleg visszavetné a forgalmukat is. Pedig mostanában elég jól ment nekik, mert a jelenlegi alacsony betéti kamatok mellett elég sokan vitték át a befektetési alapokhoz a pénzüket.

S ki járhat mindezzel jól?

Az állam. Hát persze. De nemcsak az adóval. Hanem amiatt is, hogy mint a lap megállapítja, egy jó hely maradhat, ahol továbbra is fialhat majd valamennyit a pénzünk, az pedig az állampapír.

És ezen a ponton emlékeztetnek arra, milyen „merényleteket” is követtek el az utóbbi években azért, hogy szűkítsék a nem állami befektetési formák hasznát. Kattintson, ha bővebben is kíváncsi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik