Pénzügy

Füstadó nem, de fürdőkádadó jöhet

fürdőkád (fürdőkád, fürdő nő, fürdés, romantikus)
fürdőkád (fürdőkád, fürdő nő, fürdés, romantikus)

Kiszélesítenék az önkormányzatok adóztatási jogát – néhány korlátozással mindenre sarcot szedhetnének a lakosoktól. Utánajártunk, mit is jelenthet ez.

Az adótörvény tervezete szerint a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere jelentősen bővülhet. Ez azt jelenti, hogy ha a tervezetet megszavazzák a parlamentben, akkor a jelenlegi helyi adók mellett (pl. iparűzési adó) úgynevezett települési adókat vezethetnének ki. Méghozzá bármely adótárgyra, feltéve, hogy arra már nincs valamilyen törvényben meghatározott közteher.

Csak a lakosságot terhelhetik vele

A települési adó lehetne az indoklás szerint lehetne bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja. Rendelet-alkotási korlát még, hogy a települési adót nem lehet szervezetekre vagy vállalkozásokra kivetni. Vagyis csak a lakosságot lehet vele megcélozni.

A tervezetre az interneten vadabbnál vadabb adóötletek születtek. De vajon mi az, amivel tényleg megsarcolhatnak minket, és mi az, amivel nem. És egyáltalán mi a realitása annak, hogy újfajta fizetnivalót kapjunk a nyakunkba. Adószakértőket és az önkormányzati vezetőt kérdeztünk erről.

Először is: lehetséges-e, szabályos-e?

Ruszin Zsolt adószakértő azon a véleményen volt, hogy az adóztatás jogkörét nem lehet levinni önkormányzati rendeletalkotási szintre. Mert az adóztatást csak törvényben lehet szabályozni.

Viszont Zara László és Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértők szerint ha törvényben rögzítik, hogy az önkormányzatok rendelettel adót vethetnek ki, onnantól kezdve nincs akadálya a dolognak.

Füstadó nem, fürdőkádadó igen?

Ezek után arról faggattuk őket, vajon az interneten terjengő vad ötletek közül minek lehet realitása. Az adószakértők egyébként mindhárman azt mondták, hogy az önkormányzatoknál biztosan meglesz a kellő kreativitás, ha lehetőséget kapnak rá, hogy új adókat találjanak ki.

Építményre például nem lehetne kivetni adót (tehát a kéményre/füstre, ablakra, ajtóra sem), de például a kerítésre, a telken lévő fákra, a magánutakra szedhetik elvileg a települési adót. De akár az esőre is – ilyen Zara László szerint Kecskeméten volt úgy tíz évvel ezelőtt. Jöhet a fürdőkádadó is, ami Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a XIX. században dívott az USA-ban, mert akkoriban luxusnak számított ez a berendezési tárgy.

És a macskaadó sem kizárt. Persze ha figyelembe vesszük, hogy az ebadó lehetőségével sem igen élnek az önkormányzatok, akkor ez sem valószínű. És itt el is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy vajon élnek-e a lehetőséggel az önkormányzatok. Sokan azon a véleményen vannak, hogy ez egészen biztos.

Nem kezdeményezték, de üdvözölnék

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára azt mondta megkeresésünkre, hogy nem ők kezdeményezték a törvénymódosítást. De ha életbe lép, akkor azt jónak tartja Zombor Gábor, hogy ahol van rá fizetőképes lakosság, ott szabad kezet kaphassanak az önkormányzatok az adókivetésre. Tehát például ha van valamilyen közös cél, amire a helybéliek szívesen áldoznának, akkor ne legyen akadálya a forrás megteremtésének.

Nem fogja megoldani a forráskérdést

Zongor azonban attól tart, nem nagyon vannak ma olyan alanyok, akik tudnának pluszadókat fizetni. Főleg a kisebb, szegényebb, zömében öregek lakta településeken nem. De például budapesti agglomerációban el tudja képzelni, hogy élnek majd a lehetőséggel az önkormányzatok.

Jó lesz a nagyobb mozgástér, de a másik aggálya, hogy egyelőre nemigen lát olyan adótárgyakat, amiket megfogalmazása szerint „értelmesen” lehetne megadóztatni. Úgy gondolja továbbá, hogy ez a lehetőség önmagában nem fogja megoldani általánosságban a települések finanszírozási problémáit.

Párbeszédet sürgetnek

Az önkormányzatok egyébként azt szeretnék, hogy az ő bevonásukkal tüzetesen vizsgálják át az adórendszert, és ez alapján állapítanák meg, melyik az az adó, amely helyiként, melyik az, amely központiként, és melyik az, ami megosztva funkcionálhat a legjobban.

Egy ilyen egyeztetésre azonban Zongor szerint többszöri kérésükre sem került sor. Pedig úgy véli, hogy egy ilyen lépéssel egyszerűbbé, kiszámíthatóbbá és kevésbé bürokratikussá lehetne tenni az adórendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik