Gazdaság

A kereskedők besokalltak az adóemelés miatt

A felmelegített különadó kiverte a biztosítékot a nagy láncoknál. Kivonulást nem terveznek, de azt igen, hogy nem nyelik le a vaskos fizetendőt. A beszállítókra és ránk, vevőkre fogják rátolni.

Mint három napja megírtuk, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj durva emelésére készül a kormány az adótörvény tervezete szerint. Ami hatással lehet az élelmiszerárakra is.

A nagyok terheit jócskán megemelik

A jelenlegi általános 0,1 százalékos mérték helyett sávos adóztatás lépne be az árbevétel után. A legkisebbek nyerhetnek vele, de a nagyobbak a mostani adó 10-60 szorosát fizethetik. Az adó egyébként kísértetiesen hasonlít a 2010-ben bevezetett, majd az uniós kifogások miatt 2012-ben elsüllyesztett különadóra.

Az is sávos volt, csakhogy a korábbi verziónál 2,5 százaléknál megállt a fizetendő sarc, most pedig egészen 6 százalékig megy. A Tesco már ebbe a kategóriába esne, így neki kellene a legtöbbet fizetnie.

A hét legnagyobb lánctól a Népszabadság becslése szerint összesen 30 milliárd forintnyit szedne be ezen az úton jövőre a kormány.

Élelmiszerár-emelés jöhet

Az OKSZ az adóemelés hírére rögtön közölte, hogy az élelmiszerár-drágulást hozhat, és a lap is úgy tudja, a leginkább érintett nagy kereskedelmi láncok a beszállítóikra és a vevőikre fogják hárítani a megemelt sarcot. Vagyis nem hajlandóak lenyelni. 

Folytatódik a kiszorítósdi?

Az áruházláncok a lap szerint minimum úgy érzik, hogy a kormány felrúgta a korábban velük kötött megállapodásokat. De az is felmerült bennük, hogy valójában taktikázás folyt. Vagyis hogy a kormány így hosszabbította meg, öltöztette át a különadót, amit az Európai Bizottság elmeszelni készült 2012-ben.

S persze a CBA meg a Coop a franchise-rendszer és a sávos adózás miatt most is megúszhatja a javát. Szóval az is felmerült, tovább folytatódik a kiszorítósdi a multikkal szemben. De kivonulást úgy tudni, ennek ellenére sem terveznek, hanem inkább felveszik a kesztyűt.

Ha jön az adóemelés, a jövőben nem lesznek például tekintettel a kormány külön kéréseire (magyar termékek fogyasztásának népszerűsítése, import termékek arányának csökkentése és hasonlók) – jelezték a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik