Gazdaság

Leszámolt az alföldi tájborokkal az Év pincészete

Egyik őse németföldről érkezett Hajósra 1746-ban kereskedőként, s egyike volt annak a 13 német családnak, akik megalapították a közeli Császártöltés falucskát. A Koch család azóta is borral foglalkozik, immáron tízedik generáció óta.

Koch Csaba a kilencvenes évek közepétől borászkodik, az évek során fokozatosan alakította át kínálatát a minőségi és a prémium borok felé. Jelenleg évi 800 ezer palackot készít 110 hektáron, és 60 embernek ad munkát. Vannak birtokai Villányban is, ahol kizárólag magas minőségű vörösborokat készít. Borait az utóbbi években számos tekintélyes hazai és nemzetközi versenyen díjazták.

 

Magyarországon ma két olyan elismerés létezik, amelynek rangja van a borszakmában. Az egyiket, az Év Pincészete díjat idén ő kapta meg. A díjat a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő-és bortermelők Szövetsége ítéli oda a három szervezet 200 tagjának szavazata alapján. Elsődleges szempont a pincészet borainak minősége, de fontos a borászat összteljesítménye, szerepvállalása a régióban és országos szinten– mondta a Hir24-nek Koch Csaba, aki szerint az elismerés elnyerésében a több generációnyi tapasztalatnak és a borászat dolgozóinak is nagy szerepe volt.

Cégadatok

Koch Csaba 1997-ben alapította 500 ezer forintos törzstőkével a szőlőbort előállító Koch-Vin Kft-t. Jelenleg volt feleségével együtt tulajdonosa a 12 főt foglalkoztató cégnek, amely tavaly 356 milliós árbevétel mellett 40 milliós mérleg szerinti eredmény ért el. Koch Csabához még öt borászattal foglalkozó vállalkozás köthető, az Opten céginformációs rendszere szerint. Emellett egy nyolcszobás panziót is üzemeltet Borotán. Nős, négy gyermeke van.

 
Egy félédes, fehér tájborával kapcsolatban korábban lehetett súlyos kritikát olvasni a sajtóban, de Koch Csaba erre azt mondja, hogy az a bor a maga kategóriájában (500 forint alatti tájbor) igenis jó bor volt. „Nem lehet a pármai sonkát összehasonlítani a párizsival. Egyébként már másfél éve nem készítek alföldi tájborokat” – mondta.

Koch Csaba borászata Borota község határában, a Baja-Kiskunhalas főútvonal mellett található. A kiskunsági homokhátság és a bácskai löszhát találkozásánál fekszik. Ez a borvidék tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütéses órák száma. Jelenleg 25 fajta saját márkás, palackos bort kínálnak, melyek ára 880-6500 forint között van. Egyik legkedveltebb középkategóriás boruk a Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, amely több szakmai versenyt is nyert citrusos, fűszeres, friss, gyümölcsös ízvilágával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik