Gazdaság

A nagyvállalatok nem akarják Skócia függetlenségét

Úgy vélik, Skócia az Egyesült Királyság részeként ér el gazdasági sikereket, ezért 120 nemzetközi vállalat vezérigazgatója nyílt levélben foglalt állást az elszakadás ellen.

Szeptember 18-án tartanak Skóciában függetlenségi népszavazást, de az ezt kritizálók gazdasági bizonytalanságra figyelmeztetik a szavazókat. A nyílt levelet a skóciai központú, 70 országban jelenlévő ipari konglomerátum, a Weir Group kezdeményezte, az aláírók közt van a világ egyik legnagyobb nemezközi bányavállalata, a BHP Billiton és a legnagyobb brit bankcsoport, a HSBC is.

A levélben foglaltak szerint a skót gazdaság erős szálakkal kötődik az Egyesült Királysághoz, ettől a kapcsolatrendszertől függ csaknem egymillió skóciai munkahely. Bizonytalanság övez számos fontos kérdést, minthogy Skóciának milyen fizetőeszköze lenne az elszakadás esetén, milyen gazdasági és adószabályok érvényesülnének, milyen nyugdíjrendszer lenne és Skócia tagja maradna-e az EU-nak.

Figyelmeztetnek arra, hogy a skót gazdaság ma nőövekszik, a foglalkoztatottság mértéke magas és rekordokat döntenek a beruházások. Ehhez azonban az Egyesült Királyság nyújt erős alapot.

A UBS bankcsoport azt valószínűsíti, hogy ha Skócia a függetlenségre szavazna, a bankbetétesek kivonnák pénzüket és átvinnék Angliába. Ugyanez történt Csehszlovákia felbomlásakor, a szétválás után Csehországba vitték a betétesek a pénzüket.

A brit kormány is hangsúlyozza, hogy bankválság esetén London már nem segítené ki a skót bankokat és a fontot sem használhatná Skócia – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik