Gazdaság

Elhagyja Magyarországot az osztrák multi

A lépést azzal indokolja a létesítmény- és hulladékgazdálkodással foglalkozó Reiwag AG, hogy ekkora méretű szürke- és feketegazdasággal nem tudnak versenyezni.

A cég egyébként külföldön növekszik – írja a napi.hu, de az itteni, egyre romló teljesítményt nyújtó kft. már végelszámolási eljárás alatt áll.

A vállalat vezetője, Viktor Wagner a Wirtschaftsblatt címú lap online változatában azt mondta, nem látják olyannak a helyzetüket,hogy legálisan pénzt tudjanak keresni. 

Szerinte a problémát az jelenti, hogy Magyarországon még mindig a szürkegazdaság az uralkodó, és vannak olyan versenytársaik, akik dolgozóik 70-80 százalékát kénytelenek feketén foglalkoztatni.

A magyar piacon 8 éve jelen lévő Reiwag csúcsidőben 600 embernek adott munkát, de fél éve már csak 60-an dolgoztak a cégnél – olvasható a napi.hu-n.

Hulladék – üzlet vs. rezsicsökkentés

A hulladék ma nagy üzlet – a nápolyi maffia, a camorra az egész EU-ból szállít szemetet Dél-Olaszországba, hogy ott aztán szántőföldeken, elhagyatott helyeken egyszerűen kiborítsa.

De üzlet a szemét feldolgozása is: ma Magyarországon a szemét 70%-a végzi lerakóban (ami után elégetik), és ezzel 120-150 milliárd forintnyi szemét ég el. Ez 3 millió tonna szemét, összesen úgy 4 millió tonnányi keletkezik Magyarországon. A hulladékkezelés szabályai egyre szigorúbbak, elvileg egyre több pénz nyerhető a szeméttel kapcsolatos teendőkből (szállítás, hasznosítás, pótdíjak stb.), így nem csoda, ha kormányunk ezen a területen is korlátozta a szabad versenyt az állam javára: a 2012-es új törvény alapján csak azok a cégek végezhetnek hulladékkezelési tevékenységet, amelyek legalább 51%-ban önkormányzati tulajdonban vannak – és ezzel számos cég vesztette el a lehetőséget eddigi tevékenységére (hacsak nem adja el a megfelelő arányú tulajdonrészét az önkormányzatnak, bár annak erre nem szokott pénze lenni, de tán máshogy is megegyezhettek a felek).

A dolog másik oldala a rezsicsökkentés, ami miatt viszont egyre több cég húzza le a rolót, vagy kényszerül olyan lépésekre, mint amilyeneket a Reiwag AG is említett. Igaznak tűnik tehát: „Hiába került egy évvel ezelőtt minden hulladékos cég többségi állami vagy önkormányzati tulajdonba, hiába vették ki az ármegállapítás jogát az önkormányzatok kezéből, hiába fagyasztották be a rezsicsökkentett tarifákat, és hiába kényszerítették nonprofit cégformába a hulladékkezeléssel foglalkozó vállalkozásokat, a rendszer omladozik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik