Gazdaság

Nem szeretnek fizetni a multik

Magyarországon, de egész Európában jellemző, hogy a nemzetközi nagyvállalatok késnek a legtöbbet a számlák kiegyenlítésével - írta a Magyar Nemzet.

A lap szerdai számában a Bisnode-csoport által képviselt Dun & Badstreet (D&B) cégminősítő felmérésének adatait ismertetik, amely szerint Magyarországon a nagyvállalatok a számláik 56,9 százalékát nem fizetik ki időben.

A Bisnode szerint a 260 főnél több alkalmazottal rendelkező cégek visszaélnek erőfölényükkel, könnyebben megengedik maguknak a késedelmes fizetést. Ezt azért is megtehetik, mert a beszállítók jobban bíznak a nagyvállalatokban, és az erősebb cégek alkupozíciója jobb a kisebb vállalkozásokénál.

A felmérés alapján a késedelmes fizetések aránya a nagyvállalatoknál egyes európai országokban meghaladja a 90 százalékot (Franciaország és Nagy-Britannia), de a legjobb helyzetben lévő Németországban és Dániában is 39,8, illetve 18,3 százalék.

Az EU-ban tavaly átlagosan a számlák 38 százalékát egyenlítették ki időben a cégek, de országonként jelentős az eltérés. Míg Dániában 88 százalék az időben fizetők aránya, és Németországban is meghaladja a 75 százalékot, addig Portugáliában mindössze 16,5 százalék ez az arány. Magyarország viszonylag kedvező helyet foglal el a ranglistán a 2013-as 51,4 százalékos mutatóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik