Gazdaság

Durván összement a cigipiac

Jól megreformálták. Legálisan egyre kevesebb fogy a füstölnivalóból, miközben sorra buknak le az illegális dohányforgalmazók.

Májusban mindössze 660 millió szál cigaretta fogyott a nemzeti dohányboltokban Magyarországon a NAV jövedéki statisztikája szerint. A szám több szempontból is meghökkentő, mint a vg.hu cikkéből kiderül. Egyrészt áprilisban még ennél 30 millió szállal nagyobb volt a forgalom. Pedig a nyári hónapok beköszöntével általában több fogy a cigiből, mint télen. Vagyis eddig fordított számok voltak jellemzőek.

Másrészt ha tavalyhoz hasonlítunk, akkor kiderül, hogy 200 millió szállal füstöltek kevesebbet legálisan a magyarok idén az év ötödik hónapjában. Vagyis csaknem negyedével csökkent a forgalom. Két évvel ezelőtt viszont még nem sok híján majdnem a mostani mennyiség dupláját 1100 millió szálat) füstöltek el adózottan a dohányzók. Ugyanígy látványosan csökkent az év első 5 hónapjában is a legális cigipiac.

Félmilliárdos fogás

Hogy az illegális mennyire nőtt, arra persze nincsenek pontos adatok. De támpontot adhat, hogy a NAV nyár eleji adatai szerint már egymilliárd forinthoz közelít az idén elkobzott dohánytermékek értéke.

S még az is lehet, hogy igaza lesz a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének, akik már tavaly tavasszal úgy becsülték, az illegális forgalom rövid idő alatt 15 százalékra hízhat, és ez mintegy 45 milliárd forint bevételkiesést jelenthet az államnak – emlékeztet a cikk.

Tavaly sem

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. mindenesetre úgy tűnik, elégedett. Június végén ugyanis közleményt juttattak el az MTI-hez, mely szerint az egy éve működő koncessziós rendszerrel sikerült visszaszorítani a fiatalok dohányzását Magyarországon. Mert hogy ugye ez volt az elsődleges cél. A fogyasztóvédelmi hatóság adataira hivatkozva mondják azt, hogy míg korábban a fiatalkorúak 58 százaléka juthatott dohánytermékhez, mára ez az arány 12 százalékra csökkent, részben a szigorú és folyamatos ellenőrzések miatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik