Gazdaság

Milliárdok mennek el illegális dohányra

A lefoglalt dohánytermékek kategóriánkénti mennyiségében jelentős változás állt be az utóbbi időszakban – írja a Napi Gazdaság az adóhivatal adataira hivatkozva.

Egymilliárd forinthoz közelít a Magyarországon elkobzott dohánytermékek értéke idén– derül ki a cikkből. 2014-ben eddig csaknem 24 millió szál szabálytalanul forgalmazott cigarettára, és majdnem fél tonna illegálisan kínált fogyasztási és finomra vágott dohányra bukkant a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Eszerint nagyságrendben folytatódik a korábbi évek tendenciája: két éve 2,33 milliárd forintnyi dohánycikk volt a NAV zsákmánya, tavaly 2,82 milliárd forint. A hivatal adatai azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a lefoglalt dohánytermékek kategóriánkénti mennyiségében.

Tavaly az ötszörösére nőttek a fogyasztási dohány fogások, míg a finomra vágott dohányból már csak huszadannyit találtak, mint 2012-ben, és szivarkából is csak negyedannyit.

A legális eladásból származó bevételek csökkennek, míg tavaly még 29,9 milliárd folyt be az államkasszába dohánygyártmányból származó jövedéki adó címén, idén áprilisban már csak 23,4 milliárd forint. Csökkent a bevallott általános forgalmi adó is: 0,9 milliárd forint volt a mostani és 10,7 milliárd forint tavaly áprilisban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik