Gazdaság

Magyar sikersztorik amerikai milliárdokból

Az amerikai szövetségi kincstár eddig 11 millió dollárral támogatott 400 magyar fiatalt, feltéve, hogy itthon hasznosítják megszerzett tapasztalataikat.

A sikeres vállalkozáshoz vagy szakmai karrierhez gyakran csak egy kis lökés kell. Például a megfelelő helyen, a megfelelő emberekkel és tapasztalatokkal való találkozás. Éppen ezt nyújtja az itthon kevéssé ismert Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (HAESF), amely 2004 tavaszán indult azzal a céllal, hogy elősegítse Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődését. Az alap ígéretes magyar fiataloknak és tapasztalt vezetőknek teremt lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államokban értékes, és a magyarországi karrierjükben hasznosítható szakmai tapasztalatot szerezzenek egy 6-12 hónapos nemzetközi gyakorlati lehetőség során.

Az amerikaiak nem önzők, nem elszipkázni akarják a tehetségeket, hiszen a program lényege, hogy a résztvevők csak azzal a feltétellel kaphatják meg az ösztöndíjat, hogy utána a tudásukat itthon, Magyarországon kell befektetniük. Az alap fennállása óta összesen 394 tehetséges fiatalt vontak be a programba az amerikai szövetségi kincstár 11 millió dolláros támogatásával.

Terepmunka Hawaii-n

Bagó Zoltánnak például a földrengésvédelem területén, a Hawaii-szigeteken eltöltött 13 hónap adta meg a lökést, hogy belevágjon a földrengésvédelmi eszközök gyártásába itthon. “Szerencséjére” kint tartózkodása alatt Hawaii-t kettő, egy 6.7-es és 6.8-as erősségű földrengés rázta meg, így a földrengések után számos híd és épület esetében megvizsgálhatta az okozott károkat és a szükséges megerősítéseket – meséli a programról készült kisfilmben.

Hazatérte után magyar szakemberekkel közösen létrehozta a földrengésvédelmi eszközöket tervező és gyártó cégét, a Star Seismic Europe Kft-t. Mára már 52 országra szerezett licensz-jogokat amerikai partnerétől a vállalat. A hazánkban tervezett és gyártott elemeket Angliától Bulgárián át Törökországig több országban is értékesítették, többek között egy isztambuli toronyházat (Renaissance Tower) és az Isztambuli Műszaki Egyetem épületét is a hazánkban tervezett és gyártott földrengésvédelmi eszközök óvnak.

Űrrobotoktól a tiszta kezekig

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen űrrobotkarok irányításából szerezte villamosmérnöki diplomáját Haidegger Tamás, majd Baltimore-ban, a robottechnika területén élenjáró Johns Hopkins Egyetemen tanult az ösztöndíjprogram keretében. Hazatérve az orvostechnikai fejlesztésekben szerette volna megtalálni helyét, ezért a Műszaki Egyetemen tehetséges fiatalokat toborzott maga mellé. Csapatával egy olyan orvostechnológiai eszköz kifejlesztésén dolgozik (Hand in Scan), amely digitális képfeldolgozással objektíven képes megmutatni, hogy az egézségügyi dolgozóknak mennyire sikerült megtisztítaniuk a kezüket.

Ez a terület azért egyre fontosabb, mert világszerte több mint 1,5 millió fertőzés történik naponta a kórházi létesítményekben – magyarázza Haidegger Tamás. A fertőzések 80 százalékát a helytelen kézhigiénia okozza. Így a magyar eszköz hozzájárulhat a kórházi fertőzések felszámolásához és ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és számos üzleti partner támogatásával talán egyszer a világ minden egészségügyi intézményében jelen lehet.

Bankó Éva pedig a funkcionális mágneses rezonancia képalkotás módszerét tanulhatta meg a HAESF ösztöndíj ideje alatt a New York-i Egyetemen. Éva az ösztöndíj után itthon folytatta ennek a módszernek az alkalmazását a PhD évei alatt, amelyből született is pár tudományos publikáció. Éva 2009-ben kognitív idegtudománnyal foglalkozó kutatóként Junior Prima Primissima Díjat kapott tudomány kategóriában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik