Gazdaság

Elszállt a hiány, de pánikra semmi ok

Az államháztartás központi alrendszerének első hat havi hiánya 813,7 milliárd forint volt, amely az éves előirányzat 82,6 százaléka.

A hiány az elmúlt évek tendenciáinak megfelelően alakult – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az idei első félévben a központi költségvetés 965,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 114,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,7 milliárd forintos szufficittel zártak. 


Az éves előirányzat 82,6 százalékának elérése ijesztően hangzik, de két hónappal ezelőtt még 97 százalékon állt a mutató. Ráadásul júniusban 132 milliárd lett a hiány, amilyen alacsony hatodik havi adat 2002-ben volt utoljára.

2013 első félévében az államháztartás központi alrendszerének deficitje „csak” 721,7 milliárd forintot tett ki, amely az előzetes teljesítés 77,7 százaléka volt.
 Az NGM szerint azonban a két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai.

Másrészt jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai, ideértve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatásokat is, ez azonban egyidejűleg az önkormányzati alrendszer egyenlegét javítja.


A tárca szerint a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek ugyanakkor javították az idei június végi költségvetési egyenleget. Ezek a pozitív tendenciák a korábbi évekhez képest az idei év második felében várhatóan erőteljesebben érvényesülnek.


Az NGM közlemény rámutat: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket, ezért a hiány nagysága nem időarányos. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik