Gazdaság

Idén dinnyenagyhatalom lehetünk

Július-augusztusban valószínűleg mi leszünk Európa legnagyobb exportőre. És még egy jó hír: drágulás nem várható.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke az ormánsági Csányoszróban gazdák és más érdekeltek meghívásával rendezett csütörtöki dinnyeszezonnyitó ülésen mondta, hogy idén várhatóan a tavalyi 210 ezer tonnás mennyiségnél 5-10 százalékkal terem több a tökféléből a magyar földeken.

Sőt, júliusban és augusztusban várakozásaik szerint Magyarország lesz Európában a legnagyobb dinnyeexportőr. Arra számítanak, hogy a hazai termés felét sikerül külföldre, elsősorban EU-s országokba szállítani.

A dinnyeszüret a baranyai Ormánságban kezdődik, Békésben folytatódik. Július végén már Tolnában, Hevesben és a Hajdúságban is megindul a dinnye begyűjtése a földekről. Legkésőbb augusztusban pedig a szabolcsi termelők is bekapcsolódnak a szállításba.

Dinnyekartell

Idén is promózzák

A szakember szerint az elmúlt években a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Dinnyeszövetség és a FruitVeB közösen indított promóciójának hatására növekedett folyamatosan a magyar görögdinnye fogyasztása.

Idén további erősödésre számít, hiszen mint megemlítette, a vásárlók ösztönzésének finanszírozása már szerepel is az Agrármarketing Centrum költségvetésében; a promóció várhatóan július közepétől szeptember közepéig tart majd.

Beszámolt arról is, hogy hat áruházlánc (Auchan, CBA, Lidl, Metro, Spar, Tesco) már vállalta, hogy részt vesz a marketingmunkában: kóstoltatni is fogja a vásárlókkal a magyar árut. Hozzátette: az áruházakat hivatalos levélben értesítik majd arról, hogy mikortól számítsanak a magyar termék érkezésére.

Dinnyehámozás

Nem lesz drága

Az elnök azt is elmondta, az utóbbi években stabilizálódott a dinnye ára a magyar piacon, sikerült megtalálni azt a sávot, amely a fogyasztóknak és a kereskedőknek, valamint a gazdáknak is megfelelő.

Az agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint jelenleg az áruházláncokban még csak import görögdinnye van, átlagban 265 forintért. A piacokon is hasonló a helyzet, az ár pedig 248-299 forint közötti.

Az idő idén eddig kegyes volt a dinnyéhez, nagymértékben segítette a gyümölcs érési folyamatát, optimális a terméskötődés. Mártonffy szerint az utóbbi évek legjobb minősége várható, amennyiben az átlagosnak megfelelő marad az időjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik