Gazdaság

Sokkolóan drágulhatnak az élelmiszerek

A 2012 augusztusában tapasztalt csúcsárak óta nem voltak olyan drágák az élelmiszerek, mint 2014 első három hónapjában.

A Világbank jelentése szerint az idei első negyedévben átlagosan 4 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban, ami a kínai kereslet felpörgésének, az Egyesült Államokban tomboló aszálynak és az orosz-ukrán válságnak együttesen köszönhető – írja a Business Insider.

A búza és a kukorica vezet

Abúza ára 18 százalékkal, a kukoricáé 12 százalékkal ugrott meg 2014 első három hónapjában, ilyet a 2012-es rekordárak előtti időszak óta nem tapasztaltak.

Az árak már csak 2 százalékkal maradnak el a tavalyi szinttől, de még 16 százalékra vannak a 2012-es csúcsoktól. A felzárkózás ugyanakkor dinamikus. A Világbank elemzése szerint az árak annak ellenére emelkedtek, hogy globálisan jó termés várható az idénre.

Mi köze ehhez az ukránoknak?

Ukrajnában ugyanakkor – a vetés elhúzódása, illetve a növekvő költségek miatt – a búza ára 37 százalékkal, a kukoricáé 73 százalékkal volt magasabb. Az ukrán helyzet azért van nagy hatással a nemzetközi árakra, mert az ország Kelet-Közép-Európa éléskamrájának számít, ráadásul a világ 3. legnagyobb kukorica-exportőre, illetve a 6. legnagyobb a búzaszállító országok között.

A szakértők joggal aggódnak amiatt, hogy az emelkedő árak a legszegényebb rétegeket hozzák még nehezebb helyzetbe. A növekvő élelmiszerárak 2007-ben és 2008-ban is több tucat zavargást robbantottak ki Afrikában és Dél-Amerikában, de 2011-ben és 2012-ben is történtek hasonló megmozdulások. A Világbank jelentése arra figyelmeztet, hogy az élelmiszerár-sokkok növelhetik a politikai instabilitást és felerősíthetik a konfliktusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik