Gazdaság

Így kényszerítené az EU a bankokat

Akár negatív kamatlábat is kész bevezetni az EKB, hogy így kényszerítse hitelezésre a bankokat. Még mindig bajban az európai gazdaság.

Akár negatív kamatlábat is kész bevezetni az Európai Központi Bank (EKB) annak érdekében, hogy a reálgazdaság hitelezésére kényszerítse a bankokat, az inflációs cél elérése érdekében pedig akár banki eszközök vásárlását is hajlandó fontolóra venni – idézi a hvg.hu Peter Praet, az EKB igazgatóságának tagját a Wall Street Journalnak adott interjúja alapján.

Októberben 0,7 százalékra, mélyen az EKB 2,0 százalékos célja alá lassult az euróövezeti infláció. Praet szerint mégis egyelőre kellőképpen kiegyensúlyozza az EKB múlt csütörtöki 25 bázispontos kamatvágása.

Mi van itt?

Az euróövezetben várhatóan 12,2 százalék, a teljes unióban 11,1 százalék lesz a munkanélküliség idén.

A GDP-arányos államadósság 95,5 százalékra várható az eurózónában és 89,7 százalékra az unió egészében.

Szükség esetén azonban az EKB-nek módjában áll további hagyományos lépéseket is megtenni: van lehetősége a kamatok további csökkentésére, és ez vonatkozik a letéti kamat is – tette hozzá az EKB igazgatótanácsának tagja.

Mindenre jó

A már hónapok óta zéró letéti kamat negatívba fordítása gyakorlatilag azt jelentené, hogy a bank ahelyett, hogy pénzt kapnának az EKB-nál letétbe helyezett pénzükért, még nekik kell fizetniük, hogy ott tartsák a pénzüket. Ilyen helyzetben pedig a bankok feltehetően inkább a reálgazdaságnak hiteleznének, mintsem hogy a költséges letétben tartsák a pénzt.  A reálgazdaságnak nyújtott hitel pedig egyrészt gazdaságösztönző, másrészt inflációnövelő hatással járna. A negatív kamatláb ugyanakkor csökkentené a bankok profitját.

Az EKB mindezidáig ellenállt annak, hogy a Fed és a japán jegybank (BoJ) példáját követve nagy összegű kötvényvásárlásokkal igyekezzen a gazdasági növekedés segítségére lenni. Voltak szuverén kötvényvásárlási akciói az euróövezeti adósságszolgálati válság legnehezebb szakaszában, de lényegesen kisebb összegben mint a Fed és a BoJ.

A kötvényvásárlások emellett rendkívül népszerűtlenek például a német politika szemében. Az EKB mandátuma tiltja is kormányok finanszírozását. A kormányzótanács tehát bármely más ösztönző eszköz alkalmazásában sokkal könnyebben tud megállapodásra jutni. Közgazdászok körében azonban erősödik a vélemény, hogy ideje lenne sokkal hatékonyabb ösztönző eszközöket bevetnie az EKB-nak.

Na, tessék!

Még mindig bajban

Ugyan az Európai Unió és az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott prognózisa szerint már látszik a fény az alagút végén, hiszen az első negyedéves csökkenés után a másodikban már nőtt az európai gazdaság teljesítménye, éves szinten 2013-ban 3 százalék körüli lesz a beruházások visszaesése és nő a munkanélküliség is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik