Gazdaság

Banklista: az OTP elöl, a CIB hátul

otp bank (otp bank, )
otp bank (otp bank, )

Több, hazánkban működő bank is csődbe ment volna anyavállalataik segítsége nélkül.

A magyar bankszektor immár három éve veszteséges. A Portfolio jóvoltából most az is kiderül, melyik bank bukott a legtöbbet és azt is, ki épp a legerősebb.

A legnyereségesebb bank az elmúlt években végig az OTP volt. 2012-ben is őrizte a pozícióját a maga 52,6 milliárd forintos profitjával. A K&H és az UniCredit fért fel ezúttal is a dobogóra.

Fotó: Neményi Márton

Életben maradtak

A bankszektor 2010 óta veszteségesen működik. Az a tény, hogy tavaly, mintegy 180 milliárdos veszteség kisebb volt az egy évvel korábbinál, feltehetően jórészt a 2011-ben elkönyvelt végtörlesztéssel magyarázható, valószínűsíti a Portfolio.

A legnagyobb veszteséget a CIB (127 milliárd), az MKB (89 milliárd) és a Raiffeisen (61 milliárd) szenvedte el, de a Volksbank, az MFB és az Erste sem muzsikált jól. Ezeknél a bankoknál a veszteségek nagy része a projektingatlanhitelek portfólióján keletkezett, ezt egészítette ki a teljes ágazatot sújtó magas adóterhelés.

Érdemes megemlíteni, hogy míg a négy legnagyobb abszolút nyereséget elérő bankösszesen 430 milliárd forintos profitot ért el négy év alatt, a négy legnagyobb veszteséget elszenvedő banknál 809 milliárdos mínusz keletkezett. Hogy ezek a bankok nem mentek csődbe, az csak az anyabankok folyamatos tőkepótlásának köszönhető.

Össze is mentek

Ami a bankok méretét illeti, 2012 végén összességében 8,8%-kal volt kisebb a mérlegfőösszegük, mint egy évvel korábban, és 8,6%-kal volt kisebb, mint a válság kezdetén, 2008 végén. Miközben hitelállományuk jelentős mértékben, négy év alatt 25%-kal visszaesett, betétállományuk bővült, ugyan mindössze 1%-kal.

A legnagyobb bank 2012 végén továbbra is az OTP volt, a második az Erste, a harmadik pedig a K&H. A dobogós helyekért vívott küzdelmet általában jelentősen befolyásolja a forint árfolyammozgása, hiszen a nagyobb devizahitel-portfólióval rendelkező bankokat előbbre tolhatja az árfolyam gyengülése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik