Gazdaság

Orbán jövőre előzné Németországot

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

A miniszterelnök azt szeretné, hogy egy-másfél éven belül Magyarország legyen az az európai uniós állam, ahol a GDP legnagyobb aránya az ipari termelésből származik.

 

Eközben

Magyarország jelenleg az előkelő 3-4. helyet foglalja el ezen a listán – mondta a kormányfő, miután Henri Malosse-szal, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) elnökével tárgyalt. Ahhoz, hogy Magyarország az első legyen az uniós listán, vagyis hogy itt származzon a GDP legnagyobb aránya az iparból, olyan tagállamokat kell megelőzni, mint például Németország vagy Csehország – hívta fel a figyelmet a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

Megemlítette, hogy kormánya már két-három évvel ezelőtt úgy foglalt állást, fel kell adni azokat az elképzeléseket, amelyek szerint Magyarország pénzügyi központtá tud válni a régióban. “Nekünk egy termelési központtá kell válnunk”, amihez szükséges az újraiparosítás. Ebből jönnek majd a munkahelyek, a gazdasági növekedés, a külföldi beruházások és a versenyképesség – hangsúlyozta a miniszterelnök.


Orbán Viktor és Henri Malosse (fotó: MTI)

Úgy vélte, az európai uniós intézményekhez fűződő viszonya egyáltalán nem feszült, ugyanakkor érvei jelenleg talán nem tartoznak a főáramhoz, ám “ami ma nem mainstream, holnap az lehet” – fogalmazott. Henri Malosse a tárgyalás után közölte: elsősorban azért látogatott Budapestre, hogy személyesen tanulmányozza azokat a rendkívül érdekes és innovatívnak számító lépéseket, amelyeket a válságból való kilábalás érdekében tett Magyarország. Hozzátette: elismeréssel adózik ezen intézkedések iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik