Gazdaság

Itt az idő, most csapjon bele a lecsóba!

Ennél sokkal olcsóbb már nem lesz a paradicsom és a paprika, most érdemes befőzni.

A paradicsom és a paprika jól láthatóan kis nyári luxus a magyar társadalom zöme számára. 2011-ben 5,7 kiló paradicsomot fogyasztottunk átlagban fejenként, 5 kiló paprika mellett. 2010-ben, ami nálunk a válság beütésének az éve volt, mindkét zöldségből 5 kiló alá ment az egy főre eső átlag.

Hamarosan azonban már kifutnak majd az ízes szabadföldi paradicsomok, s eljön a tél, amikor csak a „polcálló” ízetlen, kemény piros golyókat lehet kapni.

Arról nem is szólva, hogy most olcsó: 150 forint körüli kilónkénti árára nosztalgiával emlékezhetünk majd vissza március-áprilisban, amikor tízszer ennyibe kerül majd.

Egyszóval érdemes a lehető legtöbbet betárazni most.

Elő a befőttesüvegekkel!

A legtöbbünk számára ez a befőzést jelenti. A házi paradicsomszószból télen

leves, spagettiszósz vagy akár paradicsomlé is készülhet pillanatok alatt, és a házi lecsóból pár mozdulattal komplett vacsorát lehet varázsolni. A sült paprikakrém sem megvetendő, bár az talán a kápiapaprikából a legfinomabb.

Utóbbi elkészítése azért kicsit macerásabb, ám egy télre elég paradicsomszószt el lehet készíteni 1-2 óra alatt. És azon túl, hogy finomabb, mint a fémízű bolti konzerv, még akár olcsóbb is lehet. Befőzéshez a nagyobb szárazanyagtartalmú fajtákból érdemes válogatni, és van, aki azt javasolja, hogy egy-egy kanál citromsavat és cukrot tegyünk bele a biztonságosabb tartósítás kedvéért.

Kis fűszerezéssel megvan a (boltban amúgy méregdrága) ketchup is belőle, s akár kész tésztaszószokat is eltehetünk (amíg nincs benne hús) télire.

Olajos aszalt paradicsom

A paradicsomot azonban valójában a befőzésen kívül is lehet tartósítani. Egyik legfrappánsabb (bár nem a legolcsóbb) módja ennek az aszalás és fűszeres-fokhagymás olajba áztatás. Az aszaláshoz nem feltétlenül kell spéci gép, elég a sütőt a legalacsonyabb hőmérsékletre és  légkeveréses fokozatra állítani, vagyis nagyjából úgy kell belőni, mintha habcsókot sütnénk.

A nagyobb paradicsomokat félbe kell vágni aszaláshoz, de a koktélparadicsomot például egy az egyben is rátehetjük a rácsra. (Rács, nem tepsi!) Ha már szikkadt a paradicsom, akkor olivaolaj-napraforgóolaj mixbe célszerű tenni zöldfűszerekkel és fokhagymával.

Fagyott napsugár

Amúgy a paradicsomot nem érdemes a hűtőben tárolni, mert megsérülnek a sejtfalak, amitől kásás lesz a paradicsom és veszít az ízéből is. Mégis jó módja a paradicsom téli tárolásának a fagyasztás.

Erre a a vastagabb héjú szilvaparadicsomok a legjobbak, mert ezeket egy mosás és szárítás után egy tálcán le lehet egyben fagyasztani. Ragyogó lesz például húslevesbe vagy paradicsomos ételekbe. Hátránya, hogy foglalja a helyet a fagyasztóban, de 1-2 doboznyival át lehet vészelni a telet.

Zölden is igazi a paradicsom

A szerencséseknek, akiknek a kertjében egész nyáron termett a fantasztikus édes házi paradicsom, még akár januárban is élvezhetik kertjük gyümölcseit, ha ügyesen elcsomagolják (még az első fagy előtt!) a zöld paradicsomokat. Egy újságpapírral kibélelt lapos kartondobozban szellősen elhelyezett éretlen paradicsomok az ősz és a tél alatt szép lassan beérnek, ha egy fűtetlen, de fagymentes pincében tartjuk őket.

Mondjuk van vele dolog, mert hetente át kell nézni a dobozt és kiszedegetni a már legalább fele részben pirosakat, hogy azok a konyhában érhessenek be.

Az így érlelt paradicsomok persze nem lesznek olyan finomak, mint a nyár legjava, de a boltit így is kenterbe verik majd.

(A bolti paradicsomokat is így érlelik.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik