Gazdaság

Szeptembertől drágábban bankolunk

internet-bankkártya (internet, bankkártya, )
internet-bankkártya (internet, bankkártya, )

A szeptember számos változást hoz az életünkben. Ezek közül a legtöbb embert az érinti, hogy a bankok elkezdik áthárítani a megemelt tranzakciós illetéket.

Tranzakciós illeték

Maga a tranzakciós illeték ugyan augusztustól emelkedett, az átutalásnál kettőről három ezrelékre, a készpénzfelvételnél pedig háromról hat ezrelékre. Százezer forint átutalásánál tehát 300 forint lett az illeték, felvételénél pedig 600 forint. Ez idáig azonban ebből nem sokat érezhettünk. A bankok ugyanis jellemzően szeptembertől kezdik áthárítani a megemelt illetéket.

Öt banknál már hétfőtől szembesülhetnek az ügyfelek az emelt tranzakciós illetékkel, de máshol is napokon belül ugyanez lesz a helyzet. Hogy hogyan bújhat ki az egyre magasabb banki költségek alól, arra van 8 jó tippünk. Az egyik jó módszer a kártyás vásárlás lehet, de sajnos már ez sem minden bankszámlánál ingyenes.

Fotó: Northoto

Egységes taxistarifa

Vasárnaptól lépett életbe az új, egységesített taxistarifa: nappal és éjszaka, 450 forint alapdíjat, 280 forint kilométerenkénti díjat és 70 forint várakozási díjat számítanak fel a fuvarozók. Ez a szabály mindenkire vonatkozik: a társaságokhoz tartozó és az egyéni, úgynevezett mezítlábas taxisokra egyaránt. A különböző kedvezmények is megszűntek.

A változás miatt mintegy duplájára drágult egy reptéri fuvar, így akár többe kerülhet maga a transzfer, mint egy fapados oda-vissza út.

Iskolakezdés

A köznevelési törvény számos pontja lép életbe az idei tanévkezdéssel, például az egész napos iskola, vagyis a tanulók kötelesek délután négyig az iskolában lenni. Bevezetik felmenő rendszerben a hittan, illetve az erkölcstan tanítását is, és a mindennapos testnevelésben részt vevő évfolyamok száma is bővül, valamint újra lesznek tanfelügyeletek. Bővebben itt olvashat a témáról.

A tanévkezdés miatt a tömegközlekedésben is visszaállt a tanítási időszakra érvényes menetrend, de például Budapesten ezen felül is lettek változások a menetrendben. A 2012-13-as tanévre érvényes diákigazolványokat még október 31-éig lehet használni. November elsejétől már csak a 2013-14-es tanévre érvényesített diákigazolványok jogosítanak kedvezményre.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Megint ki lehet váltani egyszerre a gyógyszert

Az ötvenezer forintnál olcsóbb gyógyszereknél újra az a szabály, hogy ha az orvos felírta a háromhavi adagot, a beteg döntheti el, mikor váltja ki a vényeket, egyszerre vagy elosztva. Az ennél drágább gyógyszerekért viszont továbbra is havonta kell elmenni a patikába.

Nyugdíjemelés

A kommunista diktatúra alatt meghurcolt nyugdíjasok nyugdíjkiegészítése emelkedik, több mint 16 százalékkal szeptembertől. A lépést azért tartották fontosnak, mert az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal összefüggésben elítéltek, a kommunista diktatúra alatt internáltak, kitelepítettek, továbbá az 1951 és 1956 között katonai munkaszolgálatot teljesítő áldozatok nyugdíj-kiegészítése több mint négy éve nem növekedett.

Az intézkedés mintegy 90 ezer nyugdíjast érint.

Új bírság

Mivel a segélyhívókra érkező hívások 60 százaléka nem segélyhívás volt, hanem rosszindulatú kapcsolatfelvétel, ezért szigorítottak ezen hívások elbírálásán. Szeptembertől szabálysértésnek számítanak, és 5-150 ezer forintos bírságot szabhatnak ki a arra, aki nem rendeltetésszerűen használja a segélyhívó telefont.

Csak a 100 százalékban magyar lehet magyar

Újdonság az is, hogy szeptembertől már csak azokat a termékeket lehet magyar terméknek nevezni, amelyeknek száz százalékban hazai az alapanyaga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik