Belföld

Hány az óra? Iskolakezdés pártvitákkal, félelmekkel

hoffmann rózsa (hoffmann rózsa, )
hoffmann rózsa (hoffmann rózsa, )
Az MSZP szerint a béremelés nem fedi el az oktatáspolitika hibáit. A Fidesz úgy véli, ha a szocialistákon múlik, már állásuk sincs a pedagógusoknak.

A szocialista párt szerint a Fidesz oktatáspolitikai hibáit a pedagógusbér-emelés sem fedi el a kezdődő tanévben. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja azt mondta: bár ezt kívánják, nem lesz zökkenőmentes az új tanév, az iskolarendszerben általános a bizonytalanság, a tanárok és a szülők türelmetlenek, dühösek vagy félnek. A hétfőn kezdődő tanévben minden eddiginél jobban kiütközik a Fidesz “oktatáspolitikai rombolása”.

A párt elnökségi tagja élesen bírálta a kormányt az iskolairányítás központosítása és a tankönyvterjesztés államosítása miatt. Azt mondta, az átalakítás az eddiginél gyengébb színvonalú közoktatást, drágább és nehezebb tankönyvbeszerzést hozott, az új Nemzeti alaptanterv “megtanulhatatlan és megtaníthatatlan”.

Hiller István arról beszélt, hogy a teljes terjedelmében szeptember 1-jén hatályba lépő köznevelési törvény zárt és merev iskolarendszert hoz létre, ilyen centralizált iskolaigazgatás még nem volt Magyarországon. A volt oktatási miniszter szerint az iskolaigazgatók kiválasztásának módja rossz, gyakorlata botrányos: a kormányzat sok helyen a helyi közösség akaratával szemben nevezte ki az intézményvezetőt.

Hiller István helyesnek minősítette, hogy ha különböző mértékben is, de nő a pedagógusok fizetése. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP meg is szavazta ezt a parlamentben. Hangsúlyozta azonban, hogy a kormány nem tartotta be vállalását: míg a tanárok munkaterhe az életpályamodell bevezetésével a korábban várt mértékben nő, az ígért béremelésnek csak 60 százaléka valósul meg. A kormány “összecsapta” a szabályozást, így fordulhat elő, hogy négyezer-ötszáz pedagógus bére csökken szeptembertől, noha nyilvánvaló, hogy elsöprő többségüknek “eddig sem volt államtitkári fizetése” – tette hozzá.

Ha a bukott baloldalon múlik, állásuk sincs a pedagógusoknak

Ha a Gyurcsány-Bajnai-szövetségen múlik, ma több ezer pedagógus számára munka nélkül és több száz vidéki település számára iskola nélkül kezdődik a tanév. Ezzel szemben ma állami garancia áll az iskolák fenntartása mögött, a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus béremelési program lépett életbe – tudatta a Fidesz. A kormánypárt közleménye szerint a baloldal oktatáspolitikája megbukott, 2010 előtt a pedagógusok, a szülők, az önkormányzatok és a gyermekek a sorozatos megszorítások hatásait szenvedték.

“A baloldal települések százaitól vette el az iskolát és a pedagóguspályát egyenlővé tette a totális létbizonytalansággal. A szocialisták hagyták, hogy liberális kísérleti tereppé váljon a közoktatás, amelynek a vége az lett, hogy minden ötödik gyermek funkcionális analfabétaként hagyta el az iskolapadot. A balliberális oktatáspolitika ahelyett, hogy büntette volna azt a szülőt, aki nem járatta iskolába a gyermekét, segéllyel jutalmazta őt” – emlékeztetett a Fidesz.

Ma a kormány a pedagógusokat, a szülőket, a gyermekeket is érdemben segíti. A mai naptól több mint 150 ezer pedagógus fizetése emelkedett átlagosan 34%-kal és a pedagógus-béremelési program négy éven át tovább folyatódik. A gyermeket nevelő szülők megélhetését ma családi adókedvezmény és rezsicsökkentés segíti, a rászoruló gyermekeket pedig szociális gyermekétkeztetéssel, ösztöndíjakkal és ingyenes tankönyvcsomaggal támogatja a kormány – sorolta ellenérveit a Fidesz Sajtóirodája.

Cintányérok között, levegőként

Információink szerint jelenleg az iskolaigazgatók és a pedagógusok vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen olyan nagy a bizonytalanság, hogy egyelőre például senki sem tudja, miként is kell a gyerekeknek délután 4-ig az iskolában lenniük. A korábbi információkat rendszeresen felülírják újabbak. Előzőleg az igazgatók azt a tájékoztatást kapták, hogy délután 4-ig minden tanulónak bent kell lennie, ez alól felmentést csak az kaphat, akit az igazgató a szülői engedély mérlegelése után elenged.

A tanévnyitó értekezleten az igazgató annyit mondott, hogy nem tud semmit. Nem tudjuk az órabeosztásunk, azt, hogy hányan leszünk és a tankönyvek egy része sem érkezett meg” – panaszkodott a Szeged24-nek egy szegedi pedagógus

A bizonytalanságot növeli, hogy néhány napja Hoffmann Rózsa lapunknak azt mondta: délután négyig az iskolában azért kell bent lenni, mert a társadalom többsége ezt igényli és a „törvény úgy szól: az iskolának kötelessége négyig, igény esetén öt óráig biztosítani a gyerek intézményben tartózkodását. A kötelező foglalkozásokon természetesen bent kell lenni, de utána, a szülő írásbeli kérésére elengedhető a diák. Vagyis lehet menni edzésre. Ahol ezt megtagadták, helytelenül jártak el. Tudom, hogy túl sok a változás, de az elvárható minden iskolaigazgatótól, hogy elolvassa és helyesen alkalmazza a rendelkezéseket”.

Megnéztük – így sem egyértelmű

Rendelkezések azonban valójában erre nézve nincsenek, hiszen a köznevelési államtitkárság is csak szombaton pontosította, miként is képzeli a kötelező délutáni foglalkozást. A kormányzati honlapon az olvasható, hogy „a foglalkozások megszervezése a tantestület bevonásával az igazgató feladata. A korrepetálástól a különböző szakkörökön át a kirándulásig, a múzeumlátogatástól kezdve a tehetséggondozásig a lehetőségek sora szinte végtelen. Gyakorlatilag a helyi viszonyok és a szülők igényeinek ismeretében elképesztően sokféle, a tanulók képességeinek kibontakozását segítő élményt nyújtó együttlétre nyílik lehetőség. Bekapcsolódhatnak külsős sportegyesületek, kulturális és egyéb civilszervezetek, amelyek folyamatosan kapcsolatot tartanak az iskolákkal”.

Az államtitkárság megerősítette, hogy a szülő kérésére az igazgató adhat felmentést, de a törvény nem részletezi, hogy milyen indokkal kérhető, illetve milyen indokkal adható felmentés. „Az indok tehát bármi lehet, sőt tulajdonképpen nem is kötelező a kérést megindokolni, de természetesen célszerű. A legáltalánosabb eset, ha a valamelyik szülő, vagy nagyszülő otthon van és foglalkozik a gyerekkel. De a szülő kérhet felmentést akkor is, ha a gyereknek rendszeres délutáni elfoglaltsága van pl. sportol. Arra vonatkozóan sincs szabály, hogy a felmentés egyes napokra vagy egész hétre vonatkozik-e, tehát bármilyen megoldás lehetséges”.

Ugyanakkor a közlemény külön kiemeli, hogy szeptemberben lép életbe az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokra vonatkozó szabályozás. “A törvény szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A tanulóknak kötelességük a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak. Tanítási órák délután csak az egész napos iskolákban vannak, más iskolatípusban csak kivételes esetben fordulhatnak elő, bár jogszabály ezt nem tiltja, tehát elvileg szervezhető délután is kötelező óra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik