Belföld

Emelik a meghurcoltak nyugdíját

terror háza - hősök fala (terror háza, hősök fala, )
terror háza - hősök fala (terror háza, hősök fala, )

A kommunista diktatúra alatt meghurcoltak – 2008 óta nem emelkedő – juttatását növelő jogszabálytervezetet tett közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal összefüggésben elítéltek, a kommunista diktatúra alatt internáltak, kitelepítettek, továbbá az 1951 és 1956 között katonai munkaszolgálatot teljesítő áldozatok nyugdíj-kiegészítése több mint négy éve nem növekedett.

Az igazságügyi tárca most két változatot készített a juttatások inflációkövető megemelésére: az egyik a 2009 és 2013, a másik a 2011 és 2013 között végrehajtott öregséginyugdíj-emelések mértékével összhangban növelné az ellátásokat. Az előbbi változat elfogadása esetén 2013. január 1-jétől minden évben automatikusan az öregségi nyugdíjakkal azonos mértékben növekednének a nyugdíj-kiegészítések is.

A jogszabálytervezethez csatolt hatásvizsgálat szerint a juttatások emelése csaknem 98 ezer embert érint. A költségvetés kiadásai az egyik verzió szerint 1,5 milliárd, a másik szerint 2,6 milliárd forinttal növekednének idén. A kormány januárban úgy döntött: 50 százalékkal növeli a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak, a rendőrhatósági őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, az 1956-os forradalomban résztvevők, valamint az 1945 és 1963 közötti koncepciós perek elítéltjeinek juttatását. A KIM tájékoztatása szerint a mostani javaslat nem kapcsolódik a januári bejelentéshez, a jogosultak köre nem azonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik