Gazdaság

Megvan a vevőm! Most mi lesz, mire figyeljek?

Mai cikkünk azoknak a szerencséseknek (vagy ügyesebbeknek?) szól, akiknek sikerült megállapodni a vevőjelölttel, és már csak az adásvételi hercehurca van vissza. Reméljük, hogy minél többen vannak!

Tudni kell, hogy az ügyvédválasztás joga a vevőé, mivel ő fizeti. Az ügyvédi díjak általában az adásvételi érték fél százalékától két százalékig terjednek. Vigyázzunk viszont az ingatlanosok által kínált ügyvédekkel! Az ingatlanos előszeretettel ajánlja azt az ügyvédet, akivel ő van megállapodva, mert az „megbízható, gyors, pontos, és csak 1%-ért dolgozik”. Igen, ez valószínűleg így is van, csak ebből az 1%-ból egy felet még ő visszakap az ügyvédtől… Tehát ha ilyennel találkozunk, akkor tartsuk szem előtt azt, hogy ha mi keresünk ügyvédet, akkor feltehetően meg tudunk állapodni vele 0.5%-os munkadíjban. A munkadíjat befolyásolja az is, hogy milyen értékű adásvételről van szó; nyilván egy 3 milliós ingatlannál nem fogja 15.000 forintért elvégezni az ügyvéd a munkát. De egy 100 milliósnál sem kér majd fél millió forintot.
Eladóként sem mindegy, hogy a vevőnk milyen ügyvédi díjat kell, hogy fizessen, hiszen sok esetben ezt a költséget elfelezik a felek, vagy a vevő megpróbálja belealkudni az árba.
Az ügyvédektől félni nem kell, hiszen nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy ezt a munkát végezzék. Nyilván első látásra is meg lehet ítélni, hogy egy tapasztalt szakemberrel állunk szemben, vagy egy kezdő ügyvéddel. Magam részéről az előbbit ajánlom.
Ha mégis kételyei támadnak az adásvétellel kapcsolatban, és az ügyvédet a vevő hozta, akkor Önnek megvan a joga arra, hogy egy saját ügyvéddel is átnézesse az adásvételhez kötődő papírokat.
Sokan gondolják úgy, hogy ha egy ingatlanon hitel, haszonélvezeti jog, stb. van, akkor azt nehezebben lehet eladni. Pedig nem így van. Az ezekkel kapcsolatos teendőket az ügyvéd pontosan, érthetően el fogja mondani az adásvétel előtt. (Az adásvétel nyilván nem is jöhet létre addig, míg ezek nem lettek rendezve.)

Banki ügyek – hitellel terhelt ingatlan, vagy hitelt felvevő vevőjelölt
Ne aggódjuk túl ezt a kérdést se! Ha hitel van az ingatlanon, akkor sincs probléma, mert a vételi ár azon része, ami a bankot illeti, az a bankhoz megy, a maradék pedig az eladóhoz. A hitelt nyújtó banknál ennek elintézése nem lesz több mint fél óra. Az ügyvéd szintén mindent el fog mondani, hogy mit kell elkérni a banknál ahhoz, hogy megnyugtatóan rendeződjön az ügy.
Eladóként Önnek teljesen mindegy, hogy a vevő készpénzzel rendelkezik, vagy hitelt fog felvenni, Ön ugyanúgy megkapja majd a vételárat. Hitelfelvétel esetén kicsit később, de ez nem ok arra, hogy ne álljon szóba olyannal, akinek nincs meg a kellő mennyiségű készpénze.

Energetikai tanúsítvány
Ez bizony az adásvételek nagy többségében kötelező. Nem mennék bele a kivételekbe, mert igencsak hosszú cikk kerekedne belőle, de ebben is hallgasson az ügyvédre. Ha többet szeretne tudni, akkor ajánlom figyelmébe a Wikipédia ide vonatkozó oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik